Υπεράσπιση της πλήρους παράδοσης στην αμερικανική στρατιωτική μηχανή και της πολιτικής του «προκεχωρημένου φυλακίου» μέρος δεύτερο εκστόμισε από το βήμα της Βουλής με την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήρθε να συμπληρώσει την πρώτη του τοποθέτηση, κατά την οποία έδωσε ρεσιτάλ υποτέλειας στις ΗΠΑ, υπερασπιζόμενος σφοδρά την επιλογή να εμφανίζεται η Ελλάδα ως δεδομένη έναντι των Αμερικανών.

Από απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στην εξωτερική πολιτική συγκρίνοντας την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του, καθώς παρότι ξεκίνησε με αναφορές στον Πάνο Καμμένο, κατέληξε να επικροτεί τα πεπραγμένα της, ζητώντας μάλιστα να συνεχίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τη στάση που τήρησε ως κυβέρνηση.

Πίσω από τους υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κρύψει τον προβληματισμό που προκαλεί η πενταετής διάρκεια με αυτόματη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, εγκαλώντας τον Αλ. Τσίπρα για την κριτική του στη στάση πλήρους παράδοσης, καλώντας τον μάλιστα να τοποθετηθεί για το εάν θα την καταγγείλει ως κυβέρνηση. Κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, η στρατηγική του «προκεχωρημένου φυλακίου» δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά «γεωγραφική διαπίστωση», υποστηρίζοντας πως η χώρα μας είναι αναγκασμένη να είναι προσδεδεμένη στο αμερικανικό στρατιωτικό άρμα. Μάλιστα, ομολόγησε και αυτός, όπως ο Νίκος Δένδιας, πως η κυβέρνησή του επιθυμούσε διάρκεια και μεγαλύτερη από τα πέντε έτη.

Επιλέγοντας να υπερασπιστεί την επιλογή ταύτισης με τις ΗΠΑ με κατηγορίες στην αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία», έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον αρχηγό της για «κρυφή συνάντηση» με τον πρώην πρέσβη Πάιατ, παρότι επρόκειτο για συνάντηση στη Βουλή, η οποία ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα, ακόμα και με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του έναντι της συμφωνίας, επικαλούμενος «πληροφορίες» για το τι ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση, αλλά και δηλώσεις του Πάιατ πως η σημερινή τροποποίηση είναι απότοκη της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακόμα, εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ, που συνάφθηκε πρώτη φορά το ’90, ανανεωνόταν κάθε χρόνο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας την κριτική για τους όρους της συμφωνίας.

Σημειώνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να δώσει απάντηση και για τη στάση της κυβέρνησής του στον πόλεμο της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως όλες οι χώρες συμμετείχαν στην αποστολή αμυντικού υλικού, και κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα πως στη θέση του θα εξέθετε τη χώρα, τασσόμενος απέναντι από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

❝ ετικέτες ❞ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ