Αννα Ανδριτσάκη

Η συζήτηση αφορούσε μια εκπαιδευτικό στην οποία ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη επειδή ανέδειξε δημόσια το μεγάλο πρόβλημα της απουσίας ειδικοτήτων στα σχολεία και ειδικότερα την έλλειψη σχολικού νοσηλευτή σε ένα σχολείο στο Μενίδι, όπου υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ένα παιδί Α´ Δημοτικού. Εγινε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελλή. Την απάντηση ανέλαβε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

Ανάμεσα στα αριθμητικά στοιχεία που προσκόμισε η κ. Μακρή για να πείσει για την ευαισθησία του υπουργείου αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης ενδιαφέροντος για κάποιες θέσεις (κάπου το έχουμε ξανακούσει αυτό), είπε και το αμίμητο: «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλούν αλλά πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου και του συλλόγου διδασκόντων».

Αντί σχολίου παραθέτουμε απόσπασμα από τον διάλογο των δύο στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή:

Ι.Δ.: Σοβαρά;

Ζ.Μ.: Ναι. Αυτός είναι ο νόμος. Σας ενοχλεί. Θα σας ενοχλούσε όμως αν οι δηλώσεις κάποιου ή κάποιας εκπαιδευτικού ήταν διαφορετικές από αυτά που πιστεύετε και θέλετε εσείς.

Ι.Δ.: Πρέπει να ρωτάνε εσάς πρώτα, δηλαδή, πριν μιλήσουν; Τι ακούμε!

Ζ.Μ. (…) Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί εάν ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων έδωσαν την απαιτούμενη άδεια. Οταν μιλάει κάποιος εκπαιδευτικός στο κοινό πρέπει να υπάρχει αυτή η άδεια. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

Ι.Δ.: Σοβαρά τώρα; Είναι δυνατόν να λέτε αυτά τα πράγματα;

Ζ.Μ.: Αυτό ισχύει. Είναι γνωστό στους εκπαιδευτικούς, μην επιμένετε…

Ι.Δ.: Δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βγει και να μιλήσει;

Ζ.Μ.: Να σας πω κάτι; Καταγράφεται η διαφωνία σας (…)

Ι.Δ.: Ακούτε τι λέτε;

Ζ.Μ.: Μη με διακόπτετε τώρα. (…) Δεν είναι δική μας δουλειά ο πειθαρχικός έλεγχος. Είναι, όμως, δουλειά των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν τον νόμο.

Κι όμως είναι ένας απόλυτα αληθινός διάλογος στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μίλησε κανείς;

www.efsyn.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΒΟΥΛΗ