- Άγνωστο παραμένει το ποιο υπουργείο θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Οικονομίας θα μας εκπαιδεύσει για να καταλαβαίνουμε από χρηματιστήρια και τα σχετικά.
Κοινοβουλευτικές ιδιαιτερότητες
Πολλές κοινοβουλευτικές ιδιαιτερότητες συναθροίζονται στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.
Η μία από αυτές είναι ήδη γνωστή αφού οι κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργοί έχουν «άδεια» από τον πρωθυπουργό να απέχουν από την ψηφοφορία.
Η δεύτερη αφορά το …υπουργείο που θα το εισηγηθεί στην Βουλή, το οποίο παραμένει ακόμη άγνωστο. Στο υπουργικό Συμβούλιο το παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, άρα λογικά αυτός θα το εισηγηθεί και στο κοινοβούλιο. Μόνον που ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει την υπουργική ιδιότητα, δεν διαθέτει όμως υπουργείο.
Τυπικά στις διατάξεις του νόμου εμπλέκεται το υπουργείο Δικαιοσύνης του Γιώργου Φλωρίδη αλλά και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Για να δούμε τελικά ποιος θα το αναλάβει…
Παρέμβαση
Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, χθές στην Βουλή και στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Έστω κι αν αυτή ήρθε μετά από δύο μέρες απουσίας από τα τεκταινόμενα.
Ιδίως στο σημείο που ερμήνευσε πως λήφθηκε η απόφαση ώστε να κατατεθεί η τροπολογία για να ψηφίζουν επιστολικά οι ομογενείς στις βουλευτικές εκλογές. Όπως είπε «βλέπει η Κυβέρνηση, βλέπει η κυρία Υπουργός Εσωτερικών, βλέπει ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Λιβάνιος τη στάση των κομμάτων και τι λέει; Ωραία. Υπάρχει, λοιπόν, μία αντικειμενική δυνατότητα, αφού υπάρχει στρατηγική σύγκλιση εδώ, να διευρύνουμε το πεδίο της εφαρμογής όχι μόνο στην αρχική διατύπωση, έτσι όπως ήταν ευρωεκλογές, αλλά να το συζητήσουμε και για τις βουλευτικές εκλογές».
Αν καταλάβαμε καλά, χρέωσε την επιλογή στην ηγεσία του ΥΠΕΣ
Έκπληξη
Την …έκπληξη έκανε τελικά η Πλεύση Ελευθερίας στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου. Ενώ επί 3 ημέρες η πρόεδρος και οι βουλευτές της δήλωναν πώς είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές και όλοι ανέμεναν πως θα ψηφίσουν «υπέρ» τελικά ψήφισαν «παρών».
Μάλιστα η Ζωή Κωνσταντοπούλου χρειάστηκε να δώσει αρκετές εξηγήσεις στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προκειμένου να ερμηνευθεί η στάση του κόμματός της. Υποστηρίζοντας πως η Πλεύση Ελευθερίας είχε ενστάσεις εξαρχής (ιδίως για το όριο του 3% στις ευρωεκλογές) και πως μπορεί να ψήφισε παρών στο νομοσχέδιο αλλά ψήφισε «υπέρ» στα δύο πρώτα άρθρα που αφορούν την επιστολική ψήφο αυτή-καθεαυτή.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως με την στάση της η Πλεύση Ελευθερίας απέφυγε το να ταυτιστεί με την Νέα Δημοκρατία αφού θα ήταν το μόνο κόμμα που θα υπερψήφιζε. Επίσης «κράτησε πισινή» για το πολιτικό ακροατήριο της ομογένειας. Κι ως γνωστόν οι επαμφοτερίζουσες πολιτικές στάσεις χρήζουν μεγάλων και μπερδεμένων εξηγήσεων.
Είμαστε άσχετοι…
Το ακούσαμε κι αυτό: «Ορισμένα τμήματα της κοινωνίας δεν είναι εξοικειωμένα με τις συχνά πολύπλοκες εξελίξεις στην οικονομία και τους χρηματοοικονομικούς όρους» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Για αυτό συμπέρανε πρέπει «οι πολίτες να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις και να παίρνουν τις αντίστοιχες αποφάσεις».
Με λίγα λόγια είμαστε …άσχετοι και δεν κατανοούμε τις οικονομικές εξελίξεις! Οπότε χρειαζόμαστε άμεσα βελτίωση και η κυβέρνηση θα φροντίσει να μας εκπαιδεύσει.
Να προσέχει πάντως ο υπουργός Οικονομίας και το επιτελείο του. Γιατί αν πράγματι εμβαθύνουν οι πολίτες στο πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο, το πως διαμορφώνονται οι τιμές και πως λειτουργεί ο μηχανισμός υπολογισμού του πληθωρισμού αυτό δεν θα είναι καθόλου καλό για την κυβέρνηση.
www.news247.gr
❝ ετικέτες ❞ #κυβερνηση