Αδάμος Ζαχαριάδης

Το κόμμα που το 2015 έφτασε στην διακυβέρνηση της χώρας, εννέα χρόνια μετά, περνά τη χειρότερή του φάση

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία. Οι τέσσερις τελευταίες μέρες θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για τους ιστορικούς και τους πολιτικούς επιστήμονες του μέλλοντος.

Το κόμμα που το 2015 έφτασε στην διακυβέρνηση της χώρας, εννέα χρόνια μετά, περνά τη χειρότερή του φάση και μάλιστα σε live μετάδοση ενώπιον των πολιτών.

Το Συνέδριο ξεκίνησε πριν την ώρα του όταν ο ιστορικός ηγέτης του χώρου, Αλέξης Τσίπρας, με μια γραπτή του δήλωση, έθεσε θέμα νέας εκλογής Προέδρου, πέντε μήνες μετά τη νίκη Κασσελάκη και τέσσερις μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Ο Κασσελάκης απάντησε με επίθεση κάνοντας λόγο για υπονομευτές που τον αμφισβητούν και σηκώνοντας το γάντι είπε «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε παρούσα και όλα έδειχναν ότι πάμε σε νέες εκλογές.

ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ μικρή

Παράλληλα, με το Συνέδριο όμως εξελίχθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Νίκο Παππά, Σωκράτη Φάμελλο και Γιώργο Τσίπρα οι οποίοι πίεζαν για την ακύρωση των εκλογών, πρόταση που τελικά υπερψηφίστηκε από το Συνέδριο.

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από όσα είδαμε στο 4ο Συνέδριο:

1. Η περίοδος της απόλυτης αποτσιπροποίσης του ΣΥΡΙΖΑ:

Η περίοδος που ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα ήταν κάτι σαν ευαγγέλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστικά τελειώσει. Το Συνέδριο απέρριψε την προτροπή του για νέες κάλπες, ο Κασσελάκης καταχειροκροτήθηκε όταν άφηνες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα ενώ εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι στελέχη που είχαν άμεση αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό (Μπουρνούς, Καρανίκας και άλλοι) άσκησαν δριμεία κριτική στην απόφασή του να μην βρεθεί στο Συνέδριο αλλά και για την πρότασή του για νέες εκλογές, την οποία χαρακτήρισαν εξωφρενική.

2. Η βάση μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει

Όποιος έχει παρακολουθήσει από κοντά την ιστορική διαδρομή από τον Συνασπισμό στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει ότι η βάση του 2024 δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Και άλλες φορές υπήρξαν εντάσεις, διαφωνίες και συγκρούσεις που τελικά οδήγησαν σε διασπάσεις. Ποτέ, όμως, δεν έχουν υπάρξει ομιλίες τόσο επιθετικές ως προς την αντίθετη άποψη, γιουχαρίσματα ακόμα και σε ιστορικά στελέχη αλλά και τέτοια αποθέωση στον Πρόεδρο του κόμματος. Οι δύο ομιλίες Κασσελάκη έμοιαζαν περισσότερο με σόου τηλεαστέρα και λιγότερο με πολιτικές τοποθετήσεις σε Συνέδριο κόμματος της Αριστεράς.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ/ Eurokinissi
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ/ Eurokinissi

3. Η νέα διάσπαση είναι ορατή

Το μέγεθος της αμφισβήτησης, ο τρόπος απάντησης Κασσελάκη σε όσους τον αμφισβήτησαν, η υψηλή ένταση στο Συνέδριο αλλά και η πρωτοφανής αντιπαράθεση από το βήμα των δύο βασικών υποψηφίων για την προεδρία σαν αυτή που είχαν Κασσελάκης – Γεροβασίλη στο κλείσιμο του Συνεδρίου, δείχνουν ότι η συμβίωση των δύο πλευρών στο ίδιο κόμμα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η Όλγα Γεροβασίλη, μάλιστα, είπε ευθέως ότι αν ο Κασσελάκης επιμείνει να κάνει τις εκλογές στις 10 Μαρτίου «θα τις κάνει μόνος του».

Το απόλυτο χάος που επικρατεί, μάλιστα, ακόμα και στην ανάγνωση των όσων αποφασίστηκαν είναι ενδεικτικό του μεγέθους της δυσκολίας συμπόρευσης των δύο πλευρών.

Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, πιθανή νέα διάσπαση θα δημιουργήσει νέα ρωγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς δεν είναι καθαρό ποιοι βουλευτές τάσσονται με την κάθε πλευρά, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η στάση του Αλέξη Τσίπρα σε μια τέτοια περίπτωση.

4. Οι ευρωεκλογές θα φέρουν εξελίξεις

Παρά την αναβολή των εκλογών, πιθανή αποτυχία Κασσελάκη στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει σίγουρα νέο γύρο αμφισβήτησης. Και πιθανώς η αμφισβήτηση αυτή να έρθει από πρόσωπα και στελέχη που πρωτοστάτησαν σήμερα στην προσπάθεια αναβολής των νέων εκλογών.

www.ethnos.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ