Ερχονται ανατιμήσεις σε φάρμακα και ρεύμα, αλλά ο Μητσοτάκης θριαμβολογεί για την αποκλιμάκωση των τιμών… Μια από τα ίδια τα μέτρα του νέου υπουργού

Στον βωμό της άλλωστε έσπευσε να «θυσιάσει» τον Κώστα Σκρέκα και να βάλει υπουργό Ανάπτυξης τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Για λόγους εντυπώσεων προφανώς, αφού ο Σκρέκας τι έφταιγε, τις πολιτικές εντολές Μητσοτάκη εκτελούσε λαμβάνοντας αναποτελεσματικά μέτρα και περιοδεύοντας σε σουπερμάρκετ και κανάλια για να δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι δραστήρια και όλο και κάτι κάνει για την ακρίβεια στα τρόφιμα προκειμένου να μη μειώσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα τον υψηλό ελληνικό ΦΠΑ.

Τι διαφορετικό θα κάνει όμως ο Τ. Θεοδωρικάκος στο υπουργείο Ανάπτυξης; Τίποτε, αν κρίνουμε από τα πρώτα δείγματα γραφής. Τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν άλλο ένα εξάμηνο και θα προσληφθούν 20 νέοι ελεγκτές στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), όπως είπε ο υπουργός. Κατά τα λοιπά, στην πρώτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου ο Τ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε όσα έλεγε κι ο Κ. Σκρέκας: να βάλουν πλάτη οι επιχειρήσεις και να μειώσουν τις τιμές στα βασικά προϊόντα. Αντίστοιχα, άκουσε τα ίδια κι από αυτούς: οι επιχειρήσεις μείωσαν τα περιθώρια κέρδους τους και η βιομηχανία τροφίμων απορρόφησε τις αυξήσεις του κόστους ενέργειας, άρα είναι σειρά της κυβέρνησης να άρει τα διοικητικά μέτρα που προκαλούν στρεβλώσεις κι αν θέλει να μειωθούν οι τιμές, να μειώσει, έστω προσωρινά, τον ΦΠΑ.

Τα στοιχεία τούς διαψεύδουν

Παρ’ όλα αυτά, στην τελετουργική εμφάνιση που έκανε μαζί με τον Τ. Θεοδωρικάκο στο υπουργείο Ανάπτυξης για να εκπέμψει το μετεκλογικό μήνυμα ότι θα τα δώσει όλα στη μάχη κατά της ακρίβειας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θριαμβολόγησε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κερδίζει τη μάχη κατά της ακρίβειας γιατί, λέει, τον Μάιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% έναντι 3,2% του Απριλίου και υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών.

Την ίδια στιγμή όμως τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα πιο ακριβά γαλακτοκομικά προϊόντα στην ΕΕ, με τιμές κατά 38% υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η τέταρτη πιο ακριβή χώρα στα έλαια – λίπη, με τιμές 26,3% πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη και η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στις τηλεπικοινωνίες, με τιμές 48,6% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή ο ΕΟΦ που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αυξήσεις σε 461 βασικά φάρμακα. Η κυβέρνηση της ΝΔ τις είχε αποφασίσει ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά δεν τις ανακοίνωσε για να μη χάσει ψήφους. Οι επερχόμενες αυξήσεις είναι μάλιστα τεράστιες, από 100% ως και πάνω από 300%, παράγοντας πρόσθετο ετήσιο κόστος 40 εκατ. ευρώ, το ένα τρίτο του οποίου θα πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.

Νέο ηλεκτροσόκ

Την ίδια στιγμή, επίσης, ξέφυγαν ξανά οι τιμές του ρεύματος. Ενδεικτικά, η μέση χονδρεμπορική τιμή του Ιουνίου μέχρι την περασμένη Πέμπτη διαμορφωνόταν στα 101 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 25% πάνω συγκριτικά με τον Μάιο, όχι λόγω αύξησης στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αλλά γιατί η ενεργειακή πολιτική της ΝΔ έχει αφήσει το πεδίο ελεύθερο στο ολιγοπώλιο των παραγωγών φυσικού αερίου να αλωνίζει και να πηγαίνει τις τιμές όπου θέλει –ακόμη και πάνω από 300 ευρώ τη μεγαβατώρα όταν βραδιάζει και παύουν να λειτουργούν οι ΑΠΕ– για να παράσχει υποστήριξη στο σύστημα.

Τον Ιούνιο με αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής κατά 33% είδαμε τις εταιρείες να ανακοινώνουν αυξήσεις στο ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά 45% μεσοσταθμικά. Πόσο αυξημένα θα είναι τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες αύριο, 1η Ιουλίου, που λόγω και του κομβικού ρόλου της ενέργειας θα επιβαρύνουν όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και θα τροφοδοτήσουν νέες ανατιμητικές πιέσεις σε όλη την ελληνική οικονομία;

❝ ετικέτες ❞ #ΑΚΡΙΒΕΙΑ