Βίντεο αποτυπώνουν την άγρια καταστολή της αστυνομίας – Αναίτιες επιθέσεις των ΜΑΤ με μοναδικό στόχο να «σπάσουν» τον κόσμο

Απροκάλυπτες επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών που κατέβηκαν την Πέμπτη (16/3) στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την τραγωδία στα Τέμπη, που άφησε πίσω της 57 νεκρούς.

Έντρομη η κυβέρνηση από την συμμετοχή του κόσμου -που ζητά να μην συγκαληφθούν οι ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα- έστειλε τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους χιλιάδες διαμαρτυρόμενους στο κέντρο της Αθήνας.

Φοιτητές, μαθητές εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι από όλους τους χώρους πραγματοποίησαν το πρωί δυναμική πορεία, με κεντρικό σύνθημα το να αποδοθεί δικαιοσύνη στην τραγωδία και τους νεκρούς της. Την ειρηνική διαδήλωση διέλυσαν για ακόμα μια φορά οι αστυνομικές δυνάμεις.

Το βίντεο ντοκουμέντο του avgi.gr και του Κώστα Παπαντωνίου κατέγραψε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν για την κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

Όπως φαίνεται οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με μοναδικό στόχο να διαλύσουν την πορεία. Στα βίντεο ακούγονται οι φωνές των διαδηλωτών που απευθύνονται στα ΜΑΤ και τους ρωτούν με ένταση γιατί χτυπούν τον κόσμο ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών τρέχουν να γλιτώσουν από τη μανία των αστυνομικών δυνάμεων.

Την αναίτια και απρόκλητη επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτυπώνουν και τα βίντεο από το Σύνταγμα. Στο πρώτο, το οποίο έχει τραβηχτεί μέσα από την πορεία, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ΜΑΤ τα οποία έφτασαν στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Όθωνος στο Σύνταγμα, στέκονται για σχεδόν ενάμιση λεπτό παρακολουθώντας την πορεία και στη συνέχεια λαμβάνουν εντολή να χτυπήσουν την πορεία με γκλομπ, χημικά και κρότου – λάμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν επιτεθούν αναίτια, τα ΜΑΤ βγάζουν τα γκλομπ συντονισμένα και κινούνται εναντίον του κόσμου που βρισκόταν στην πορεία. Ακολουθεί κυνηγητό μέχρι και πάνω στην πλατεία Συντάγματος.

Επιπλέον, και το δεύτερο βίντεο, το οποίο έχει τραβηχτεί λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ΜΑΤ, δείχνει τον πανικό που επικράτησε στην πλατεία Συντάγματος, μετά το χτύπημα της αστυνομίας.

Απαράδεκτες σκηνές και έξω από την Πρυτανεία με τα ΜΑΤ να πνίγουν στα χημικά τόσο τους διαδηλωτές, όσο και τους φωτορεπόρτερ. Βίντεο του Avgi.gr και του Κώστα Παπαντωνίου κατέγραψε τη στιγμή της προκάληπτης επίθεσης. 

Όπως φαίνεται στα πλάνα, άνδρας των ΜΑΤ ξαφνικά έπιασε διαδηλωτή από το μπουφάν με σκοπό να τον ρίξει στο έδαφος, δημιουργώντας ένταση. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί έπνιξαν στα χημικά και στα κρότου λάμψης τους συγκεντρωμένους, ενώ έβαλαν στο στόχαστρο και τους φωτορεπόρτερ. Παρόλο που γνώριζαν την ιδιότητά τους, πέταξαν πάνω τους χημικά τουλάχιστον 2 φορές.

Στο βίντεο του Avgi.gr και του Κώστα Παπαντωνίου φαίνεται και η στιγμή που άντρες των ΜΑΤ προσαγάγουν σηκωτή μία διαδηλώτρια στα Προπύλαια, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ΜΑΤ παίρνουν σηκωτή μία διαδηλώτρια – Δύο προσαγωγές στα Προπύλαια #Απεργια16Μαρτη #Απεργια

Στη συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν την Πανεπιστημίου με διμοιρίες ΜΑΤ, ΥΜΕΤ και «αύρες», ενώ προχώρησαν και σε  προσαγωγές.

Η ΕΛΑΣ όχι μόνο έδερνε απρόκλητα τον κόσμο που «βούλιαξε» το κέντρο της Αθήνας, αλλά με τα οχήματά της έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών.

Όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο αστυνομικός που οδηγούσε τον γερανό της ΕΛΑΣ παραλίγο να πατήσει τους διαδηλωτές στην οδό Ακαδημίας. Μάλιστα έπεσε σκόπιμα πάνω σε ομάδα ατόμων που μετακινούσε κάδο απορριμάτων.

Πριν από τον γερανό της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με μαρτυρίες, προηγήθηκε ανάλογη άκρως επικίνδυνη πορεία ενός οχήματος της αστυνομίας χωρίς διακριτικά, το οποίο αποπειράθηκε να βγάλει από την οδό Ακαδημίας κάδους απορριμμάτων που είχαν τοποθετήσει διαδηλωτές. Το εν λόγω όχημα ακολούθησαν και «κλούβες» της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτικό της αγριότητας της ΕΛ.ΑΣ είναι και το βίντεο που δημοσίευσε χρήστης του Twitter και το οποίο δείχνει άνδρα των ΜΑΤ πρώτα να χτυπά με την ασπίδα του διαδηλώτρια και στη συνέχεια άλλος να της ρίχνει χημικά.

❝ ετικέτες ❞ #ΜΑΤ