Αντα Ψαρρά

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταθέσει τις εκλογές αποκλειστικά για το προσωπικό και πολιτικό του συμφέρον: δεν φοβάται μόνο την αγανακτισμένη νεολαία που ξέσπασε μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά επιδιώκει να προλάβει να ψηφίσει με την τωρινή σύνθεση της Βουλής πρόεδρο και εισαγγελέα Αρείου Πάγου πριν η Μαρία Γεωργίου και ο Ισίδωρος Ντογιάκος συνταξιοδοτηθούν τον Ιούνιο.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ αντιμετωπίζει εδώ και τρεις μήνες τις μαζικότερες και σφοδρότερες αντιδράσεις των πολιτών ενάντια στα σχέδιά της να «μεταρρυθμίσει» τη Δικαιοσύνη. «Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί (500.000 πολίτες) συμμετείχαν στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία της χώρας κατά των κυβερνητικών σχεδίων για ριζική αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος», αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του BBC.

Στόχος της κυβέρνησης, να περιοριστούν οι εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου προκειμένου να έχει η εκτελεστική εξουσία την αρμοδιότητα επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με ταυτόχρονο περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι πολίτες και μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου της χώρας καταλογίζουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου την πρόθεση να καταργήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αυτά συμβαίνουν στο Ισραήλ, όμως στην Ελλάδα όλα κυλούν ομαλά, με την εκτελεστική εξουσία να επιλέγει τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων ακόμα και με πλήρη παραβίαση της επετηρίδας. Δυστυχώς δε την τελευταία περίοδο (όπως συνέβη συχνά και στο παρελθόν) φαίνεται ότι ακόμα και σε μεγάλα σκάνδαλα, όπως αυτό των υποκλοπών, αλλά και σε τραγωδίες, όπως η πρόσφατη στα Τέμπη, οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδείχτηκαν μέχρι στιγμής εξαιρετικά πετυχημένες.

Η σύμπλευση και η εναρμόνιση με τις κυβερνητικές επιδιώξεις σε συνδυασμό με έναν διάχυτο και διαχρονικό συντηρητισμό του δικαστικού σώματος έχουν οδηγήσει ήδη σε σωρεία πισωγυρισμάτων ακόμα και στα όποια βήματα έγιναν για ένα πιο ανθρώπινο, πιο σύγχρονο και πιο ευρωπαϊκό ποινικό δίκαιο. Τα κυβερνητικά σχέδια έγιναν αποδεκτά ακόμα και πριν από το στάδιο της νομοθέτησης (π.χ. βαριές ποινές ως πανάκεια, νόμος για την αναγκαστική από κοινού γονική μέριμνα, μετατροπή της κάθε παραβατικής ομάδας σε εγκληματική οργάνωση, πλήρης αποδοχή των πλειστηριασμών από funds, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, εξίσωση κολεγίων με ΑΕΙ κ.λπ.).

Δυστυχώς, όμως, ακόμα κι αν το δικαστικό σώμα διαφωνούσε σε κάποια νομοθετικά τερατουργήματα, έστω κι αν είναι αναγκασμένο να τα εφαρμόσει, είδαμε πρόσφατα να ταυτίζονται πλήρως τα κυβερνητικά σχέδια της συγκάλυψης και της διάχυσης ευθυνών στα πλέον κορυφαία και με διεθνή αντίκτυπο γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα. Ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποβάθμισε με τη στάση του τις υποκλοπές, τις παράνομες ενέργειες της ΕΥΠ και τη χρήση παράνομων λογισμικών. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκε προσωπικά είναι το ποιοι ήταν υπεύθυνοι για τις διαρροές.

Η δε αδιανόητη ενέργειά του να γνωμοδοτήσει σε ανοιχτή δικαστική διαδικασία για την ανεξάρτητη αρχή και τις αρμοδιότητές της δέχτηκε καταιγισμό επικρίσεων από μεγάλο κομμάτι της πολιτικής αλλά και της δικαστικής εξουσίας, με προεξάρχοντες τους συνταγματολόγους.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος αποφάσισε μετά την τραγωδία στα Τέμπη να υιοθετήσει τις «εντολές» Μητσοτάκη και να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά μόνο με μία δικογραφία του 2017 που αφορούσε το δυστύχημα στο Αδενδρο.

Η πρόθεση του Μαξίμου

Αυτό που όμως αβίαστα προκύπτει εδώ και για το οποίο δεν είναι φυσικά υπεύθυνος ο ίδιος ή η Δικαιοσύνη είναι η σαφής πρόθεση του Μαξίμου να μεταθέσει τις εκλογές μέσα στο καλοκαίρι (θυμίζουμε ότι πριν από τα Τέμπη οι «χρησμοί» Μητσοτάκη έκαναν λόγο για εκλογές τον Απρίλιο). Επιδίωξη καθαρή να απουσιάζουν κυρίως οι νέοι σε εποχικές δουλειές και οι φοιτητές στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φοβάται όμως μόνο την αγανακτισμένη νεολαία που ξέσπασε μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Είναι βέβαιο ότι επιδιώκει να προλάβει να ψηφίσει με την τωρινή σύνθεση της Βουλής πρόεδρο και εισαγγελέα Αρείου Πάγου πριν η Μαρία Γεωργίου και ο Ισίδωρος Ντογιάκος συνταξιοδοτηθούν τον Ιούνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019, σήκωσε το γάντι και έσπευσε να προκηρύξει εκλογές, όπως είχε κάνει άλλωστε και τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε οι πολίτες να κρίνουν ποιο κόμμα επιθυμούν να κυβερνήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντελώς ανάποδα και αποκλειστικά για το προσωπικό και πολιτικό του συμφέρον, ετοιμάζεται να μεταθέσει τις εκλογές όχι μόνο λόγω του φόβου για το κλίμα δυσαρέσκειας, αλλά κυρίως διότι θέλει να έχει ο ίδιος αποφασίσει με την ψήφο στη Βουλή τους αντικαταστάτες του Ανώτατου Δικαστηρίου. Γνωρίζοντας δε ότι ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος ασφυκτικά πιεσμένος δεν υπέγραψε τότε το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, λόγω του ότι είχαν προκηρυχτεί οι εκλογές, ασφαλώς αντιλαμβάνεται ότι και η σημερινή ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πράξει το ίδιο αν οι εκλογές προκηρυχτούν πριν από τον Ιούλιο.

Για τον λόγο αυτό και δεδομένου ότι εκκρεμούν σοβαρότατες ποινικές υποθέσεις που αγγίζουν ακόμα και τον πυρήνα του επιτελικού του κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει παρά μόνο αν εξασφαλιστεί η δυνατότητα να επιλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η μόνη περίπτωση προκήρυξης εκλογών πριν από το τέλος Ιουλίου θα είναι αν στο μεταξύ παραιτηθούν από μόνοι τους η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κι αν στο Ισραήλ οι πολίτες αντιδρούν στα σχέδια της ακροδεξιάς κυβέρνησης να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα τρόπο να αντιδράσουν στην ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης εφόσον η κυβέρνηση στο θέμα αυτό κρατάει και το πεπόνι και το μαχαίρι.

❝ ετικέτες ❞ #ΕΚΛΟΓΕΣ