Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας και από την Αθήνα, επανέλαβε ότι είχε επίγνωση ότι για τη σταθερότητα του ευρώ, επιβαρύνθηκαν υπερβολικά οι Έλληνες

Με αναφορές στα μέτρα ακραίας λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και στις ελληνοτουρικές σχέσεις και στο προσφυγικό, οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το διάστημα της κρίσης, παραδέχθηκε η κα Μέρκελ, «πράγματι οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν αρκετά “ζωντανές”, οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για την σταθερότητα του ευρώ. Εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση, την πρόκληση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα … καταφέραμε στο τέλος να βρούμε κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση που αφορούσε την δήλωσή της ότι απαίτησε πάρα πολλά από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και αν σήμερα πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικά, η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να προσδιορίσει διαφορετικές επιλογές και περιορίστηκε να θυμίσει ότι «τότε είμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι από το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι στο σπεκουλάρισμα εκ των έξω». «Εγώ δεσμεύτηκα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να φαίνεται στην κρίση, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το κοινό αυτό νόμισμα. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες, από τους πολίτες της Ελλάδας».

Στην δική του τοποθέτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία». «Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες … Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητές … Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα»

Ο ίδιος εξάλλου αναφερόμενος στον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας (που κατά τα φαινόμενα θα είναι ο Σοσιαλιστής Όλαφ Σολτς του SPD), είπε ότι προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ, που «θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας» η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και την εμπειρία της πανδημίας. «Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημιοσιονομική πειθαρχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εφόσον το κάνουμε αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον, κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, να αποκτήσει ενδεχομένως πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Νωρίτερα, στις 10.00 η Άγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου την υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, θα σημειώνονται εξαιτίας της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα,

Στην κρίση «η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη»

Η Κ. Σακελλαροπούλου στην αρχή των δηλώσεων που έγινε μπροστά στους δημοσιογράφους, είπε απευθυνόμενη στην Α. Μέρκελ ότι «υποδέχομαι μία σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης, σχεδόν για δύο δεκαετίες.

 

Η παραμονή σας στο τιμόνι μίας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης για σχεδόν 16 χρόνια είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά σας προσέφερε και την ικανοποίηση να συμβάλετε και προσωπικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που καταβάλλατε για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και την αντιμετώπιση καταστάσεων που έβαλαν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, και η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη. Ομως η περίοδος αυτή χρησιμεύει για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον.

Είναι σημαντικό οτι η ΕΕ διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν διμερείς βάσεις και έχουν δυνατότητες επέκτασης, κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας και στα ελληνοτουρκικά».

«Ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης»

Απαντώντας, η Α. Μέρκελ ευχαρίστησε την Ελληνίδα ΠτΔ για την υποδοχή και συνεχίζοντας θύμισε ότι είχε ευχηθεί να είναι κανονικότητα η ανάδειξη γυναικών στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα, στην πρώτη συνάντησή τους. 

«Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης.

Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά.

Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.

Αυτό που μάς έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα.

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη». 

ΠΗΓΗ: avgi.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΜΕΡΚΕΛ