- Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι κυβερνητικές δηλώσεις που υπονοούν ενδεχόμενη καρατόμηση γαλάζιων «ανταρτών» που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Τις τελευταίες ώρες, πληθαίνουν οι κυβερνητικές δηλώσεις που υπονοούν ενδεχόμενο ξήλωμα των υφυπουργών που τάσσονται κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Δεν μπορώ να ξέρω ποιες θα είναι η αποφάσεις του πρωθυπουργού χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τι θα γίνει στην ψηφοφορία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Σε παράλληλο χρόνο, το Μαξίμου απάντησε ότι τα σενάρια, όσον αφορά σε υφυπουργούς που έχουν εκφράσει ενστάσεις ή προβληματισμούς για το νομοσχέδιο, είναι ανοιχτά.
Έμμεσες προειδοποιήσεις περί καθαίρεσης
Η στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, παραμένει ερωτηματικό, ενώ την οδό της αποχής από την ψηφοφορία επιλέγει -κατά τα φαινόμενα- ο Ιωάννης Μπούγας.
«Η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από την διαδικασία. Θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης. Λαμβάνω υπόψη και τα επιστημονικά νομικά δεδομένα. Ακούμε την εκκλησία αλλά δεν είναι ο παράγοντας που επηρεάζει την βούληση μας», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε και άλλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Η άποψη μου είναι γνωστή», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Θα ήθελα να πω ότι η στάση του κυρίου Βορίδη τον τιμά γιατί παραμένει πιστός στις αρχές του, όπως τιμά και τον πρωθυπουργό ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα στα μέλη του υπουργικού της ψήφου κατά συνείδηση σε ένα νομοσχέδιο που προβληματίζει πολύ έντονα τα μέλη της παράταξης. Έχω δηλώσει ότι θα καταψηφίσω».
Επιπροσθέτως, ερωτηθείς για τη -αρνητική ως προς το νομοσχέδιο- στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, αλλά και για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη (σ.σ.: δηλαδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός) εάν ένας υφυπουργός το καταψηφίσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -επίσης- άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, απαντώντας ότι «δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τη στάση τους, δεν μπορώ προεξοφλήσω εκ των προτέρων τις αποφάσεις του πρωθυπουργού».
«Είναι καλό να μην προεξοφλήσουμε τη στάση του κάθε βουλευτή, είτε είναι υφυπουργός είτε δεν είναι, να δούμε πώς θα τοποθετηθούν στην ψηφοφορία […] Δεν μπορώ και να γνωρίζω εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τι θα γίνει στην ψηφοφορία», προσέθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Αποτυγχάνει το πείραμα;
Το Μαξίμου δείχνει πια ν’ αντιλαμβάνεται πως το πείραμα της ώθησης των «γαλάζιων» βουλευτών προς την αποχή, γεγονός που έχει λύσει τα χέρια των βουλευτών οι οποίοι δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν μερίδα ψηφοφόρων τους ψηφίζοντας «υπέρ», μάλλον αποτυγχάνει. Διότι ο αριθμός που είναι πιθανόν να συνδιαμορφώσουν οι αποχές και τα «κατά», είναι δυνατόν να βγάλει στην επιφάνεια μια υπολογίσιμου μεγέθους ομάδα «ανταρτών», ενδεχόμενο που θα έβλαπτε σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Όπως όλα δείχνουν, οι ενδοκομματικές και οι -έχοντας άμεση σχέση με την ψηφοφορία- ενδοκυβερνητικές διαρροές, που πληθαίνουν και κατ’ επέκτασιν διογκώνουν την διαφαινόμενη εικόνα ενός τυχόντος μελλοντικού αντάρτικου, εξωθούν την ηγεσία του Μαξίμου (σ.σ.: με εξαίρεση τον Βορίδη) στην απόρριψη των ήπιων πρακτικών της ψήφου κατά συνείδηση και της μη επιβολής κομματικής πειθαρχίας τις οποίες βλέπουμε μέχρι σήμερα για το νομοσχέδιο.
www.in.gr
❝ ετικέτες ❞ #κυβερνηση