Η μείωση του ΦΠΑ έχει αποδώσει σε πολλές χώρες. Εκεί που η πολιτική και θέλει και μπορεί

Πλέον, ακόμα και οι βιομήχανοι του κλάδου των τροφίμων ζητούν από τον Κ. Μητσοτάκη να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Το ζητούν γιατί βλέπουν προφανώς το πρόβλημα και στην κατανάλωση αλλά και στις εξαγωγές, δηλώνοντας ότι στην ακριβή Γαλλία ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι στο 5% και στην Ελλάδα στο 13%.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας αρνούνται, στο όνομα του κινδύνου να καταρρεύσει δημοσιονομικά η χώρα. «Ήμουν σε κυβερνήσεις πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης» μας θύμισε ο κύριος Χατζηδάκης. Καλά κάνει και μας θυμίζει ποιος/ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα, αλλά και ποιοι δεν κατάφεραν να τη βγάλουν από αυτήν. Σήμερα, όμως, τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση, που καυχιέται μόνο για επιτυχίες, επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη; Τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση, που δηλώνει ότι μας… νοικοκύρεψε;

Μήπως δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω; Μήπως η κυβέρνηση φοβάται ότι με την επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα φανούν οι πραγματικότητες;

Σήμερα, όμως, το πλειοψηφικό κομμάτι του πληθυσμού -αλλά και η οικονομία- υποφέρει ή τα βγάζει δύσκολα. Και όσοι δεν υποφέρουν βλέπουν την επόμενη μέρα και ζητούν μέτρα. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που και οι βιομήχανοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ, δεσμευόμενοι μάλιστα ότι η μείωση θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.

Πράγματι, δεν είναι στην αλυσίδα μόνο οι βιομήχανοι ή οι παραγωγοί. Είναι και οι μεσάζοντες, είναι και οι πολυεθνικές του εμπορίου. Και εδώ φαίνεται η απόλυτη ανικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τους κανόνες σε όλους. Ή μήπως δεν είναι αδυναμία αλλά επιλογή; Επιλογή στο να μένουν ασύδοτοι; Η δε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθούν οι τιμές χωρίς να κινδυνέψουν τα δημοσιονομικά.

Η μείωση του ΦΠΑ έχει αποδώσει σε πολλές χώρες. Εκεί που η πολιτική και θέλει και μπορεί. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν.

❝ ετικέτες ❞ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ