Στο γαλάζιο ραντάρ το γεγονός ότι τέσσερις στους δέκα πολίτες ζητούν άμεσα εκλογές

Έντονο σκεπτικισμό προκαλεί στις τάξεις του κυβερνητικού επιτελείου το γεγονός ότι τα τελευταία πρωθυπουργικά τηλεοπτικά μηνύματα- που αφορούσαν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ανακοίνωση μέτρων στο ενεργειακό πεδίο- δεν αποτελούν τροχοπέδη στη γαλάζια δημοσκοπική φθορά. Στο ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου τίθενται τα ευρήματα που καταδεικνύουν ότι ένα μεγάλο ρεύμα πολιτών συντάσσεται με τη θέση κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών. Στο σχετικό ερώτημα της Pulse (πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές) το 41% απαντάει μέσα στο 2022, ψαλιδίζοντας αισθητά τη διαφορά με τους πολίτες (46%) που ζητούν την εξάντληση της τετραετίας. Υπενθυμίζεται ότι και η πρόσφατη μέτρηση της GPO καταγράφει ότι 4/10 πολίτες (40,3%) αξιώνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τον πονοκέφαλο δε στα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου εντείνει το γεγονός ότι σχετικά με τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα, μόλις το 11% θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αρκετά. Το 40% θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται και άλλα, ενώ το 41% τονίζει ότι βρίσκονται προς λανθασμένη κατεύθυνση. Ο Γιάννης Οικονόμου, σε σχετικό ερώτημα στο χθεσινό briefing, επέλεξε να εστιάσει στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου λέγοντας ότι η διαφορά που διαμορφώνεται μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: 8,1% Pulse) είναι αυτή των εκλογών του 2019.

Ενεργό το εκλογικό σενάριο του φθινόπωρου

Γαλάζιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, εντούτοις, ότι το εκλογικό σενάριο του φθινοπώρου παραμένει ενεργό, σε αντιδιαστολή και με τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023. Θεωρούν ότι η νομοτελειακή μεγέθυνση του πολιτικού κόστους λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας ίσως επιταχύνει τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι χθεσινό δημοσίευμα της Εστίας προσδιορίζει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στις 15 Οκτωβρίου. Πρόσφατα δε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ζήτησε από τα γαλάζια στελέχη να τεθούν σε διαρκή κομματική εγρήγορση.

Στην κυβέρνηση, μετά την επικύρωση της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επικεντρώνονται στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -τη Δευτέρα- και τη συνάντησή του με τον Τζ. Μπάιντεν. Ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να αναφέρει αν πρόκειται ο πρωθυπουργός να θέσει το ζήτημα της αναβάθμισης του τουρκικού οπλοστασίου με τα αμερικανικά F-16. Σημείωσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών με τον κ. Μπάιντεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, το πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1, αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οικονόμου: Δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής Ρωμανού

O κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ζήτημα διαγραφής του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. -όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ- μετά τον ισχυρισμό του ότι η ομιλία Τσίπρα «ήταν τουρκικής εκπροσώπησης» προχθές στη Βουλή. Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι ο Νίκος Ρωμανός ανακάλεσε, «οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα». Στο σχετικό βίντεο, εντούτοις (από εκπομπή στο Blue Sky), ο ίδιος επιμένει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «υιοθετεί τις θέσεις της Τουρκίας για να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», παρά το γεγονός ότι του ζητήθηκε να ανακαλέσει από τον παρουσιαστή της εκπομπής και τον βουλευτή Π. Κουρουμπλή.

Αρκέστηκε μόνο να πει πως τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν, μετά την όξυνση των αναδράσεων στο πάνελ. Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για «φράσεις που είχαμε συνηθίσει να ακούμε από Χρυσαυγίτες» τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης “μέσω της διαγραφής έχει μια τελευταία ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν έχει κάνει τον εθνικό διχασμό στρατηγική του επιλογή μπροστά στα τρομακτικά του αδιέξοδα, και ότι δεν έχει μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία του σήμερα σε Ελληνικό Συναγερμό του ’50. Όπως και τότε, έτσι και τώρα η Δεξιά είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού».

❝ ετικέτες ❞ #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ