Κώστας Σαββόπουλος

Κώστας Σαββόπουλος

Το Μαξίμου καλλιεργεί κλίμα παροχολογίας ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου, μετά τις καμπάνες που χτύπησαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Προεκλογικό περιτύλιγμα έχουν τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (10-11 Σεπτεμβρίου) ο Κ. Μητσοτάκης. Οι ένοικοι του Μαξίμου καλλιεργούν κλίμα παροχολογίας ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου, μετά τις καμπάνες που χτύπησαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναφορικά με την απογοήτευση των πολιτών για το κυβερνητικό έργο και τις παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές της Ν.Δ. αφήνουν να διαρρεύσει ότι το πρωθυπουργικό καλάθι θα περιλαμβάνει νέες φοροαπαλλαγές από την επόμενη χρονιά, αυξήσεις στις συντάξεις, μερική έστω λύση στο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, ενίσχυση της στεγαστικής πολιτική για τη νεολαία, νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό και μέτρα ελάφρυνσης για τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τη γαλάζια αφήγηση, η καλή πορεία του τουρισμού και τα έσοδα που προσφέρει στα δημόσια ταμεία θα δημιουργήσουν τις δυνατότητες για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει -σε αντιδιαστολή με τα επίσημα στοιχεία- ότι ξεπεράστηκε στη χώρα ο αριθμός των αφίξεων στα αεροδρόμια της Fraport σε σύγκριση με το 2019. Υπό αυτό δε το πρίσμα επεσήμανε, προχθές από την Κεφαλλονιά, ότι η κυβέρνηση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες. Το success story που γράφει ο πρωθυπουργός στο μέτωπο της οικονομίας σε συνδυασμό με τις διαρροές περί δρομολόγησης ανακουφιστικών μέτρων αναθερμαίνουν τα σενάρια περί εκλογών τον Οκτώβριο.

Αυξήσεις συντάξεων με νόμο του… ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να ολοκληρώσουν την καταγραφή των απολαβών των συνταξιούχων ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Οι κ. Μητσοτάκης-Χατζηδάκης έχουν δεσμευτεί ότι θα ξεπαγώσουν γενικώς οι συντάξεις, μετά από 12 χρόνια. Ο υπουργός Εργασίας πρόσφατα διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αύξηση αυτή προβλεπόταν από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, ώστε να ξεκινήσει ακριβώς από την 1η Ιανουαρίου 2023. Χθες, ο Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο θα περιλαμβάνει δύο παρεμβάσεις που θα αφορούν τις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Το υπουργείο Εργασίας ανοίγει δε και ένα μικρό παράθυρο για βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Ν.Δ. κατάργησε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, κατευθύνοντας το σχετικό κονδύλι του 1 δισ. ευρώ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα επισπευσθεί και η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται η υποβολή ρύθμισης στη Βουλή, από τον Σεπτέμβριο κιόλας, για να περιγράφεται η επιτάχυνση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, που θα επηρεάσει τις αποδοχές 600.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται, εντούτοις, ότι ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν προβληματισμό για τον ουσιαστικό αντίκτυπο μιας αύξησης του κατώτατου κατά 38 ευρώ. Δίνουν δε έμφαση στον καλπασμό του πληθωρισμού και στις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που απειλούν να εξαλείψουν τα οφέλη μιας τέτοιας παρέμβασης. Παράλληλα, μεταφέρουν και τις διαμαρτυρίες των πολιτών -στο πλαίσιο των περιοδειών τους- για την ανεργία των παιδιών τους. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, άλλωστε, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία στους νέους (πρώτη η Ισπανία) στην Ευρωζώνη.

Εκτός ταμείου ανάκαμψης η στεγαστική πολιτική

Αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης της στεγαστικής πολιτικής που θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνεται ότι μόλις 100 σπίτια έχει εντάξει η χώρα μας στο ταμείο ανάκαμψης κι ενώ τα 4 στα 10 νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση. Αντίθετα, ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία, αξιοποιούν τους κοινοτικούς πόρους για τη διάθεση άνω των 20.000 νέων κατοικιών.

❝ ετικέτες ❞ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ