Αγρότες, φοιτητές, Τέμπη, Ευρωβουλή, ακρίβεια και ρωγμή στην Κ.Ο. της ΝΔ στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια – Απιαστος ο πήχης των 120

Πέντε «μπλόκα» και μια εσωτερική κρίση καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση, που δείχνει εγκλωβισμένη στον λαβύρινθο των στρατηγικών επίλογών της. Οι αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι εξελίξεις στο σκέλος της τραγωδίας των Τεμπών, το ψήφισμα-καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ακρίβεια συνιστούν τους κρίκους της αλυσίδας που δένει το Μαξίμου. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί την ερχόμενη Πέμπτη τις σοβαρές ρωγμές που αναμένεται να προκαλέσει στο γαλάζιο οικοδόμημα η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την αντιπροσωπεία των αγροτών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη σε άνυδρο έδαφος. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μέχρι το βράδυ της Παρασκευής επικαλούνταν σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ της Κυριακής τη δημοσιονομική στενότητα έναντι των αιτημάτων του κλάδου. Άνοιγαν μόνο ένα παράθυρο για την άμεση σταδιακή καταβολή αρκετών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προσφέρει «τεχνικές ή γραφειοκρατικές διευκολύνσεις» προς τους αγρότες με σκοπό να κατευνάσει τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές και να αποδυναμώσει τα μέτωπα. Η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής είναι εξαιρετικά αμφίβολη, καθώς ο κλάδος αξιώνει γενναία μέτρα για να ανανήψει. Από το Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπό τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες θα εξαντληθούν οι δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν τα τρακτέρ στα χωράφια.

Ανησυχούν για τη συνάντηση αγροτών-φοιτητών

Σε αντίθετη περίπτωση, θα δρομολογηθεί η εκδοχή που απεύχονται στους κόλπους της κυβέρνησης, ήτοι η καλλιέργεια εδάφους για την ώσμωση αγροτών-φοιτητών. Στο ραντάρ του πρωθυπουργικού επιτελείου έχει τεθεί το ενδεχόμενο να συμπέσουν τα αγροτικά οχήματα με ένα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε περίπτωση απόβασης των παραγωγών στην πρωτεύουσα. Κυβερνητικά στελέχη σε επικοινωνία τους με την ΑΥΓΗ της Κυριακής δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τη συμπαράσταση της πλειονότητας της κοινής γνώμης στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις των αγροτών. Γι’ αυτό έχουν απορρίψει τις συνταγές της αστυνομικής καταστολής, από τη στιγμή μάλιστα που ο Κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι έχει δίκαια αιτήματα ο κλάδος.

Επιπλέον, ο όγκος και η δυναμική του τελευταίου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ ανέβασαν το επίπεδο του συναγερμού στο Μαξίμου. Η θεωρία των «επικίνδυνων» μειοψηφιών και των «ληστών» φοιτητών, που λάνσαρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καταρρίφθηκε εμφατικά. Στους κόλπους της κυβέρνησης προβληματίζονται έναντι του ενδεχόμενου κλιμάκωσης των φοιτητικών κινητοποιήσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι οι αστυνομικές επεμβάσεις στα ΑΕΙ (ΑΠΘ, Δημοκρίτειο) κάθε άλλο πάρα κάμπτουν το φρόνημα των σπουδαστών. Στις τάξεις της κυβέρνησης καταφθάνουν μηνύματα που μεταφέρουν τη δυσανεξία και συντηρητικών «φιλήσυχων» πολιτών που αποστρέφονται τη χρήση βίας από όπου κι αν προέρχεται, άρα και της αστυνομικής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, γαλάζια στελέχη παραπέμπουν στη συνετή, σε σχέση με άλλες φορές, στάση της αστυνομίας στη μεγάλη διαδήλωση της Πέμπτης. Κομματικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με προσοχή τις δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους -έπειτα από χρόνια- των αγροτών και των φοιτητών. Δεν κρύβουν δε την ανησυχία τους αυτή η κινητικότητα ευρειών κοινωνικών ομάδων να εκφράσει και πολίτες που δοκιμάζονται από την ακρίβεια και άλλες πτυχές της ασκούμενης πολιτικής.

Η Ευρωβουλή τσαλάκωσε το φιλελεύθερο προσωπείο

Το ψήφισμα-καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οπισθοχώρηση του Κράτους Δικαίου και τα βαθιά πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου τέντωσε τα νεύρα των ενοίκων του Μαξίμου. Η πιθανή περιστολή των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα σε συνδυασμό με την κατάρριψη του φιλελεύθερου ευρωπαϊκού προφίλ του Κ. Μητσοτάκη έχουν βραχυκυκλώσει την κυβέρνηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναζητά καταφύγιο στη συνταγή της λασπολογίας, βάζοντας στο στόχαστρο τους Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το ψήφισμα, πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και τις ευρωπαϊκές οικογένειες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας στην ουσία το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Η… πλάτη που επιχείρησε να βάλει προχθές, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ στον Κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την εξαφάνιση της είδησης από πολλά ΜΜΕ δεν έσωσαν την παρτίδα για τη Ν.Δ.

Και τα Τέμπη στην Ευρωβουλή

Η εβδομάδα που ξεκινά κυοφορεί εξελίξεις στο σκέλος της τραγωδίας των Τεμπών. Την Τρίτη αναμένεται η κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών όταν συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο φακός της κυβέρνησης θα είναι όμως στραμμένος ξανά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που διοργανώνει η ευρωομάδα της Αριστεράς με τη συμμετοχή συγγενών των θυμάτων. Οι τοποθετήσεις των Μαρίας Καρυστιανού, Χρήστου Κωνσταντινίδη και Παύλου Ασλανίδη -έχουν δώσει ήδη λεπτομέρειες για τις μεθοδεύσεις της συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών- προδιαγράφουν νέο ευρωπαϊκό διασυρμό της Ν.Δ.

Απιαστος ο πήχης των 120 για τα ομόφυλα

Τέλος, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δει τον Μάκη Βορίδη, δύο ή τρεις υφυπουργούς και δεκάδες βουλευτές του να περπατούν στον δρόμο της αποχής που ο ίδιος άνοιξε. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς, που θα παραμείνει στην αίθουσα της Ολομέλειας για να καταψηφίσει, προετοιμάζει μια καυστική ομιλία επενδύοντας στο υπερσυντηρητικό ακροατήριο. Ο πήχης που τοποθέτησε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί η ρύθμιση από 120 βουλευτές της Ν.Δ. -σε σύνολο 158- θεωρείται άπιαστος. Ο πρωθυπουργός ήδη ετοιμάζει τη διαχείριση μιας προσωπικής ήττας.

❝ ετικέτες ❞ #ΝΔ