Τάσος Παππάς

Και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος; Γίνεται; Δεν γίνεται. Εκτός αν αναποδογυρίσεις την πραγματικότητα και παρουσιάσεις τα λάθη και τις αστοχίες σου για επιτυχίες, γιατί όχι και για θρίαμβο. Δεν είναι κάτι ασύνηθες στην πολιτική. Το μαύρο είναι άσπρο και η τριχιά είναι τρίχα, αν αυτό επιτάσσει το συμφέρον της παράταξης. Τίποτα πια δεν μας ξαφνιάζει. Τίποτα πια δεν μας εκπλήσσει. Κυβερνήσεις και κόμματα δεν έχουν καλή σχέση με την αυτοκριτική. Αγνωστη λέξη. Δυσφορούν όταν τους εγκαλούν οι πολιτικοί αντίπαλοί τους. Εξοργίζονται όταν τους ζητούν εξηγήσεις.

Κι όταν τη χρησιμοποιούν επειδή τα γεγονότα βοούν, το κάνουν με μισή καρδιά και επικαλούνται αστάθμητους παράγοντες που δεν ήταν δυνατόν να τους προβλέψουν ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως. Πρόκειται για την περιβόητη συγκυρία και τις παραμέτρους της που υποτίθεται πως ξεφύτρωσαν από εκεί που δεν το περίμεναν. Οπότε υποχρεώθηκαν από τις περιστάσεις να αναδιπλωθούν ενώ δεν το ήθελαν και αναγκάστηκαν να βάλουν στην άκρη κάποιες από τις σιδερένιες αρχές τους ενώ δεν είχαν αυτή την πρόθεση. Αυτό κάνουν κυβερνήσεις και κόμματα που αρνούνται να παραδεχτούν ότι οι πολιτικές που επέλεξαν σε διάφορα ζητήματα δεν απέδωσαν. Και έτσι φτάνουμε σε μια κατάσταση που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας

Παράδειγμα, η στάση της σημερινής κυβέρνησης της Δεξιάς στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, η Νέα Δημοκρατία είχε δίκιο τότε που από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών προδοτική και εθνικό έγκλημα. Εχει δίκιο και τώρα που επιτίθεται στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας γιατί αμφισβητεί στην πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μοιάζει λογικό; Οχι. Κι όμως αυτή είναι η τακτική του πρωθιερέα της κυβέρνησης. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Κι ό,τι κάτσει. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Κι όπου βγει. Ελλειμμα σοβαρότητας ή, για να το πούμε αλλιώς, πλεόνασμα ελαφρότητας. Εκτός αν πρόκειται για την επιτομή του κυνισμού. Είναι το πιθανότερο. Λέω προεκλογικά αυτά που θέλουν ν’ ακούσουν οι ψηφοφόροι μου για να με στηρίξουν στις εκλογές, τους πουλάω δηλαδή τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μετά, όταν ανοίγουν τη συσκευασία και διαπιστώνουν την απάτη, επικαλούμαι τις νέες συνθήκες για τις οποίες δεν είμαι υπεύθυνος εγώ, δεν τις δημιούργησα εγώ και είμαι υποχρεωμένος να τις σεβαστώ αν και δεν μου αρέσουν. Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν θα είναι η τελευταία με αυτή την κυβέρνηση.

Και ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του και το υπουργείο Εξωτερικών με την επίσημη ανακοίνωσή του χαρακτηρίζουν την απόφαση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας παράνομη και προκλητική και υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου. Πώς τη σεβάστηκε όμως αφού δεν προχώρησε κανένα από τα θέματα που απέρρεαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Πώς τη σεβάστηκε αφού δεν έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας επειδή φοβήθηκε ότι θα αντιδράσουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές της που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα, οι οπαδοί της και θα το εκμεταλλευθεί ο κ. Βελόπουλος, το κόμμα του οποίου διεισδύει στο ακροατήριό της και διεκδικεί καλύτερη θέση από το υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας όπου βρίσκεται; Πατριδοκάπηλοι με τη βούλα.

Ανάγωγα

Κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά) καλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν θα κάνει του κεφαλιού του. Θα ρωτήσει τον Αντώνη Σαμαρά και θα τους απαντήσει.

❝ ετικέτες ❞ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ