«Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν» αναφέρει η Κίνα και ξεκινάει στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση συμβατικών πυραύλων ανατολικά της Ταϊβάν

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, εν μέσω απειλών της Κίνας, η οποία τόνισε πως η αντίδρασή της θα είναι έντονη.

Η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ έφτασε στην Ταϊβάν αργά το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) και αναμένεται να διανυκτερεύσει εκεί. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν και θα συναντήσει από κοντά την πρόεδρο της αυτοδιοικούμενης περιοχής. Ως το απόγευμα της Τετάρτης, η Πελόζι θα έχει αποχωρήσει από το νησί με προορισμό τον επόμενο σταθμός της περιοδείας της στην Ασία.

«Η επίσκεψη μας τιμά την ακλόνητη δέσμευση με την οποία η Αμερική υποστηρίζει τη ζωντανή και δραστήρια δημοκρατία της Ταϊβάν. Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τους 23 εκατομμύρια πολίτες της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», δήλωσε η Πελόζι κατά την άφιξή της στην Ταϊπέι.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον.

«21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Για σοβαρή υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή κάνει λόγο από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις μεταξύ τους σχέσεις. «Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν» προειδοποίησε μεταξύ άλλων.

Το Πεκίνο ανακοινώνοντας ότι προχώρησε σε διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ, υπενθυμίζει τις συμφωνίες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και καταδικάζει την πολιτική της Ουάσιγκτον.

«Δεδομένου ότι η Πρόεδρος Πελόζι είναι ο εν ενεργεία ηγέτης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η επίσκεψή της και οι δραστηριότητές της στην Ταϊβάν, με οποιαδήποτε μορφή και για οποιονδήποτε λόγο, είναι μια μεγάλη πολιτική πρόκληση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι «το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και το πιο ευαίσθητο θέμα στην καρδιά των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ».

Καταλήγοντας, το Πεκίνο υπογραμμίζει ότι «το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας και καμία άλλη χώρα δεν δικαιούται να ενεργεί ως δικαστής».

www.avgi.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΚΙΝΑ #ΠΕΛΟΖΙ