Εντός του μήνα θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις της Π.Γ. με σκοπό την έγκριση των ψηφοδελτίων και της Κ.Ε. για την έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος

Συσπείρωση και απόλυτη εκλογική ετοιμότητα, «μεταγραφές» εξ ευωνύμων και άνοιγμα προς τους προοδευτικούς πολίτες του Κέντρου, τοποθέτηση Τσαπανίδου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, ψηφοδέλτια με τον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο και «πόλεμος θέσεων» με ξεκάθαρες προγραμματικές αιχμές. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προχωρά σε στοχευμένες και καλά μελετημένες κινήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί ένας νικηφόρος οδικός χάρτης για την «αναγκαία», όπως την ονομάζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πολιτική αλλαγή. Στο ερώτημα φυσικά τι φέρνει το νέο έτος για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η απάντηση που έδωσε κορυφαίο στέλεχος της ηγεσίας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής είναι απλή: «Το 2023 έρχεται η πολιτική αλλαγή, το 2023 φέρνει μαζί του την προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, μετέβη στην Μπραζίλια για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου αριστερού Προέδρου της χώρας Λούλα Ντα Σίλβα μετά από μια σειρά παρεμβάσεων εντός και εκτός Βουλής, οι οποίες κατά γενική ομολογία έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου και έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα. Φαίνεται δε και από τις μετρήσεις ότι το «μπόι» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αρχίσει να ψηλώνει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, μιας και το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι η διαμόρφωση των εκλογικών προϋποθέσεων για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική κυβέρνηση.

Οι παρεμβάσεις αυτές φαίνεται πως όχι μόνο αιφνιδίασαν τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου Τύπου-, αλλά και μούδιασαν πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου. Πλέον επικρατούν χαμόγελα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θεωρείται δεδομένο πως η εκλογική αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε «ντέρμπι», ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την προοδευτική κυβέρνηση. Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι το πολιτικό κόστος και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι μεγάλο μπροστά στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά βάρη της περιόδου. Και όπως φαίνεται, οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ στην οικονομία η αισχροκέρδεια σαρώνει το εισόδημα των πολιτών και οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα ίσως αγγίξουν από τη νέα χρονιά ακόμη και το 29%.

Δικαιοσύνη παντού

Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκαθαρίζουν στην Κουμουνδούρου, τίθεται μετ’ επιτάσεως το αίτημα της πολιτικής αλλαγής, το οποίο δεν είναι κενό περιεχομένου. Όπως έχει διατυπωθεί ευκρινώς και κατ’ επανάληψη από τα στελέχη και τον πρόεδρο του κόμματος, το εν λόγω αίτημα συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού». Σύνθημα το οποίο, αφενός, απαντά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που «σημαίνει ανισότητες και αδικία», αφετέρου, περιγράφει την επόμενη ημέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη διακυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς, η διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, δεν απαντά στα προβλήματα των πολιτών, αλλά βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια, χαρίζοντας δισεκατομμύρια σε εταιρείες ενέργειας και διυλιστήρια. Παράλληλα, τα δημοκρατικά δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση και το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών προκαλεί «σεισμικές δονήσεις» στην ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος. Η «Δικαιοσύνη παντού» έρχεται, λοιπόν, να τραβήξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές έναντι των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, αναδεικνύοντας το τρίπτυχο: δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, δίκαιη ρύθμιση χρεών.

Συνολικά, οι παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης -εξαιρουμένων των 600 ευρώ σε αστυνομία και Λιμενικό, το οποίο δημιούργησε εσωκομματικές τριβές- φαίνεται πως έχουν αναπτερώσει το ηθικό των μελών, με ανώτερες κομματικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως από την 1η Ιανουαρίου οι οργανώσεις θα «βρίσκονται σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα».

Ψηφοδέλτια

Αμέσως μετά το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Βραζιλία θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με σκοπό την έγκριση των ψηφοδελτίων. Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια τελική προεργασία με βάση την πρόταση της θεσμικής «τριπλέτας» Καλογήρου-Σβίγκου-Βασιλειάδη, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τα αποτελέσματα της απογραφής. Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι εάν προκληθούν προβλήματα λόγω απογραφής, αυτά θα αφορούν κυρίως μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, όπως, π.χ., στη Δυτική Ελλάδα. Σε αυτή την τελική προεργασία, πριν δηλαδή τη συνεδρίαση της Π.Γ., ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες διαβουλεύσεις με άλλα κεντρικά στελέχη, τα οποία εκπροσωπούν τα διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα του κόμματος, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα αποκλεισμών και επιμέρους διαφωνίες. Όπως σημείωσαν κομματικά στελέχη, μια τέτοια συνάντηση δεν είναι παράλογη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μπουν αναχώματα στη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική απόφαση του κόμματος εδώ και καιρό. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, οι οποίες θα φέρουν προ τετελεσμένων τον ίδιο τον κομματικό μηχανισμό, σημειώνουν. Πάντως, εντός Ιανουαρίου θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος.

❝ ετικέτες ❞ #ΣΥΡΙΖΑ