Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να μιλήσει στην πραγματικότητα για τους φόρους διότι έχει κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών

Τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου το θεμελιακό επιχείρημα της Ν.Δ. που υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των ΜΜΕ υπήρξε η δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Τι κι αν κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, ο Σκέρτσος επέμενε να κυκλοφορεί στα πάνελ κραδαίνοντας ένα χαρτί και αυξάνοντας καθημερινά το υποτιθέμενο κόστος του προγράμματος. Ο Βορίδης χθες με τη δήλωσή του επιβεβαίωσε ότι ο πρώην διευθυντής του ΣΕΒ και νυν εκπρόσωπος του Μητσοτάκη έλεγε ψέματα, καθώς παρουσίαζε ένα μπακαλόχαρτο ως μελέτη του ΓΛΚ. Ως εκ τούτου, ερμηνεύεται εύκολα η κίνηση Μητσοτάκη να σηκώσει το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας για πραγματική σύγκριση και κοστολόγηση των δύο προγραμμάτων των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στη χώρα. Ομοίως εξηγείται και η άρνηση Μητσοτάκη για ντιμπέιτ μεταξύ των δυο, κάτι που θα έδινε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σύγκριση και ερωτήματα επί της ουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να μιλήσει στην πραγματικότητα για τους φόρους διότι έχει κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και των επαγγελματιών. Η κωμικοτραγική προσπάθεια του Σκέρτσου και του Θεοχάρη να πείσουν πως από τη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων δήθεν ευνοούνται τα υψηλότερα εισοδήματα είναι χαρακτηριστική του αδιεξόδου και της έλλειψης πραγματικής πρότασης.

Ας θυμηθούμε μερικές βασικές αρχές της οικονομίας που διδάσκονται στα πρώτα έτη των σχετικών σχολών: για τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του εισοδήματος είναι μεγαλύτερη. Όταν οι τιμές διπλασιάζονται και ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός, οι πολίτες πληρώνουν διπλάσιο ΦΠΑ. Το 2022 το κράτος εισέπραξε από τον ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2021 και μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα. Για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφτασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που παρουσιάζεται αναλυτικά απόψε, είναι καθαρή και συγκεκριμένη, άμεσα εφαρμόσιμη και με άμεσο αποτέλεσμα στο ύψος των τιμών και στην ελάφρυνση των νοικοκυριών, με μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, με φορολόγηση των υπερκερδών, επιβάρυνση, δηλαδή, των κερδοσκόπων και όχι των πολιτών.

❝ ετικέτες ❞ #ΝΔ