Τρία μεγάλα μέτωπα στα οποία αναμένονται εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη • kkokkaliari@naftemporiki.gr

Μια εβδομάδα με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα ξεκινά για την κυβέρνηση, με τον Φεβρουάριο να αποδεικνύεται ένας δύσκολος μήνας από πολιτική σκοπιά. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες και το Μαξίμου θέλει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η καταγραφή των συσχετισμών στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Το αγροτικό μέτωπο

Αδιαμφισβήτητα το θέμα που μονοπωλεί αυτές τις μέρες την επικαιρότητα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις και στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρξει λύση ώστε να μην κοπεί η χώρα στα δύο. Αυτό βέβαια που υπογραμμίζεται είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα ωστόσο ταυτόχρονα αναζητούνται τρόποι για να στηριχθούν περαιτέρω όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Για παράδειγμα θα υπάρξει επίσπευση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ πιθανότατα θα  ανακοινωθούν και κάποια πρόσθετα μέτρα  στο ενεργειακό πεδίο με έμφαση να δίνεται στη Θεσσαλία.

Πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο πολιτικό γάμο από την κυβέρνηση θέλουν να υπερψηφιστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους γαλάζιους βουλευτές, ενώ σε όσους δεν θέλουν να πουν «ναι»  το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η αποχή είναι καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα περίπου 110 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ταχθούν υπέρ του νομοσχεδίου, ωστόσο  μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζεται το πολιτικό «μασάζ» για να περιοριστούν διαρροές.

Ενδιαφέρον θα έχει και πόσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα αποφασίσουν να ανέβουν στο βήμα της Βουλής για να εκφράσουν την αντίθεση τους. Για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- που έχει ήδη πει πως διαφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις-  αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια.

Τα Πανεπιστήμια

Παράλληλα μένει να φανεί πως θα διαμορφωθεί το τοπίο στα πανεπιστήμια και σε ποια τμήματα θα συνεχιστούν οι καταλήψεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία. Να σημειωθεί πως μέσα στο Φεβρουάριο θα ψηφιστεί ένα ακόμα νομοσχέδιο που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και το οποίο  αφορά την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Για το θέμα αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από φοιτητές ενώ η κυβέρνηση έχει δεχθεί πυρά από τα  αριστερά,  ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται εμφατικά είναι πως οι αλλαγές θα προχωρήσουν κανονικά. Άλλωστε αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως πρόκειται για μια ρύθμιση που υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Με θετική ατζέντα στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές

Στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν μία σειρά από δύσκολα θέματα μέσα στο Φεβρουάριο προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει καθαρός δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές. Την άνοιξη στόχος είναι να τρέξουν μια σειρά θετικών διατάξεων, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ενεργοποίηση  νέων προγραμμάτων απασχόλησης, η υλοποίηση νέων δράσεων στο στεγαστικό πεδίο κ.α.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να αποφύγουν μια χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές και στο πλαίσιο αυτό θα ενταθεί τους επόμενους μήνες η προσπάθεια συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων. «Το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο: Με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όσους πάνε την Ευρώπη μπροστά ή με τις δυνάμεις που επενδύουν στον λαϊκισμό» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.

Σαφή μηνύματα πως «η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι χαλαρή» εξέπεμψε  ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καλωσορίζοντας τους ευρωπαίους πολιτικούς της οικογένειας του ΕΛΚ σε εκδήλωση με τίτλο «Ο δρόμος για την Ανάκαμψη». Για να προσθέσει πως «πρέπει να είναι θετική προς τις δυνάμεις της Ευρώπης, προς τη ΝΔ, η οποία θα πρέπει να έχει μία μεγάλη εκπροσώπηση στις ευρωεκλογές».

Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι  περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια (όπου θα δίνεται έμφαση στα έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο)  αλλά και οι επισκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας. Στην τελική ευθεία είναι και οι συζητήσεις  για την κατάρτιση του γαλάζιου ευρωψηφοδέλτιο με τα περισσότερα ονόματα να κλειδώνουν μέσα στο μήνα προκειμένου οι υποψήφιοι  να έχουν μπροστά τους ένα ικανό διάστημα για να «τρέξουν» την προεκλογική τους εκστρατεία.

www.naftemporiki.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ