Παρά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, τα περιστατικά βίας σε βάρος εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας υγείας, αυξάνονται, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ξημερώματα 1/4/2024 άλλος ένας γιατρός δέχθηκε απρόκλητη επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο στη διάρκεια της εφημερίας του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ. Πριν προλάβει να έρθει η αστυνομία έφυγε. Κρατήθηκε η συνοδός από τους συναδέλφους και παραδόθηκε στους αστυνομικούς. Οι βιαιοπραγίες σε βάρος υγειονομικού προσωπικού συνεχίζονται και αυξάνονται.

Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες για βίαιες και απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού από ασθενείς και συνοδούς.

Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα συναδέλφων ειδικά την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Συνάδελφος διασώστης κινδύνεψε η ζωή του από ομάδα Ρομά. Η ηρωική παρέμβαση γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του Νοσοκομείου που προσέτρεξαν σε βοήθεια στα ΤΕΠ τον έσωσαν.

Παρά τις αλλαγές στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα που επιβάλλει υποχρεωτική ποινή φυλάκισης άνω του ενός έτους σε όποιον εισέρχεται σε υγειονομικό χώρο και προκαλεί επεισόδια και πάνω από δύο έτη σε όποιον βιαιοπραγεί σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Αντιθέτως επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα».

Έχοντας θίξει πολλές φορές στο παρελθόν ανάλογα ζητήματα η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζει πως: «Σε πολλές περιπτώσεις οι Διοικήσεις αρνούνται και κάνουν μηνύσεις σε βάρος των ατόμων που προκαλούν βία σε βάρος του προσωπικού παρ’ ότι τώρα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επιβάλλεται.

Ζητάνε οι Διοικήσεις από τους συναδέλφους που υπέστησαν τη βία να υποβάλλουν μηνύσεις οι οποίοι διστάζουν λόγω εξόδων και στοχοποίησης.

Θα πρέπει να γίνει αυστηρή σύσταση στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ από τον Υπουργό Υγείας να υποβάλλουν μηνύσεις στους δράστες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αυξηθούν οι φύλακες των Νοσοκομείων. Δεν μπορεί ένας φύλακας απόγευμα και νύχτα να φυλάξει επαρκώς ένα τεράστιο Νοσοκομείο. Ειδικά όταν εφημερεύει και είναι ανοικτό. Σε πολλά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη.

Παράλληλα η αστυνομία θα πρέπει να κάνει συχνές περιπολίες γύρω από τα Νοσοκομεία.

Λειτουργεί αποτρεπτικά και μπορεί να επέμβει έγκαιρα να αποτρέψει τη βία και να συλλάβει τους δράστες».

Πηγή: ertnews.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ