Το σχέδιο της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο Γκάγκα στην πραγματικότητα γυρίζει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας πενήντα χρόνια πίσω

Για ακόμα ένα σαββατοκύριακο οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν αυτό που λέμε ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία. Και σε ακόμα μία κοινοβουλευτική διαδικασία οι μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να κουκουλωθεί η υπόθεση θα ήταν κωμικές αν δεν ήταν ταυτόχρονα τόσο εξευτελιστικές για το κύρος της Βουλής. Ο Μητσοτάκης μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα ζόφου κατρακυλάει ταχέως προς την κάλπη, όπου και θα ηττηθεί.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο σοβαρό και να είναι όμως για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ωχριά μπροστά στις δομικού και διαρθρωτικού τύπου καταστροφές που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιφέρει στο κράτος, στο δημόσιο συμφέρον και στους πολίτες. Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή είναι μια εμβληματική τέτοια περίπτωση. Το σχέδιο της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο Γκάγκα -που κακώς λέγεται έτσι, αφού ήταν ο ίδιος ο Μητσοτάκης που είχε εξαγγείλει τις αλλαγές- στην πραγματικότητα γυρίζει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας πενήντα χρόνια πίσω, πριν το ΕΣΥ, στην εποχή που νοσοκομείο σήμαινε ιδιωτική κλινική του καθηγητού κ. Τάδε για τους έχοντες τη δυνατότητα να πληρώσουν είτε με χρήματα στην άκρη είτε «σκοτώνοντας» ένα σπίτι. Το αποτέλεσμα ήταν τότε, και σε λίγο θα είναι και πάλι, η πλήρης οικονομική καταστροφή όποιου έρχεται σε επαφή με το σύστημα Υγείας. Και αυτή θα είναι η καλή περίπτωση, που θα αφορά όσους έχουν κάποια δυνατότητα, κάποια χρήματα στην τράπεζα ή κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Για τους υπόλοιπους, για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα, οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας θα είναι τυπικές, υποτυπώδεις και ανεπαρκείς. Το ΕΣΥ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είναι ήδη αποψιλωμένο από προσωπικό. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του από το παράθυρο θα το αποτελειώσει.

Τελικά θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αντιμετωπίσει μια τέτοια πραγματικότητα, που θα παλεύουμε να ξαναφέρουμε την Ελλάδα έστω στα… μνημονιακά κεκτημένα, διότι η «μεταμνημονιακή» διακυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ζημιά στη χώρα για πέντε Μνημόνια από μόνη της.