Ελένη Μπορμπόλη

Η συνήθεια που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά, για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, σύμφωνα με το Χάρβαρντ.

Έως και το 12% των Ελλήνων υπέφεραν από κατάθλιψη το 2020, ποσοστό πολλαπλάσιο του 3,3% που καταγράφηκε το 2008. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι οι πιο συνηθισμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους συνήθως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη, ωστόσο πρόσφατο δημοσίευμα στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι υπάρχει και ένας φυσικός τρόπος που μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου.

«Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση. Για κάποιους ανθρώπους είναι εξίσου αποτελεσματική με την λήψη αντικαταθλιπτικών, ιδίως σε περιπτώσεις ατόμων με ήπια έως και μέτρια κατάθλιψη», εξήγησε σχετικά ο δρ. Michael Craig Miller, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Harvard Medical School.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τα άτομα που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη συχνά δεν αρκεί μόνο η σωματική άσκηση για να επανέλθουν στην κανονικότητα, ωστόσο ακόμα και για αυτούς η γυμναστική μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής

Σε περίπτωση που πάσχετε από κατάθλιψη είναι σημαντικό να μιλήσετε με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει περαιτέρω σε σχέση με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνετε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόψετε την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τον γιατρό σας.

Πώς η γυμναστική καταπολεμά την κατάθλιψη

Η σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη για την σωματική μας υγεία, προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας τον ύπνο και μειώνοντας την πίεση του αίματος.

Κάτι που δεν είναι εξίσου γνωστό, όμως, είναι το γεγονός πως η γυμναστική ωφελεί και την ψυχική μας υγεία, καθώς η αερόβια άσκηση υψηλής έντασης εκκρίνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι γνωστές ως οι «ορμόνες της ευεξίας». Οι συγκεκριμένες ορμόνες θεωρείται πως βελτιώνουν την διάθεση, ιδίως όταν η άσκηση γίνεται συστηματικά.

Τα καλά νέα είναι πως εάν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν το τρέξιμο και την πολύ έντονη γυμναστική, το δημοσίευμα του Χάρβαρντ επισημαίνει πως «για τους περισσότερους από εμάς, η πραγματική αξία βρίσκεται στην άσκηση χαμηλής έντασης, η οποία όμως γίνεται μια μακροχρόνια συνήθεια».

«Αυτού του είδους η δραστηριότητα προκαλεί την απελευθέρωση πρωτεϊνών, που οι επιστήμονες ονομάζουν νευροτροφικούς παράγοντες, οι οποίες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των νευρώνων, καθώς και τη δημιουργία νέων νευρικών συνάψεων. Η βελτίωση αυτή στην λειτουργία του εγκεφάλου μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα», αναγράφει το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρατηρηθεί πως στα καταθλιπτικά άτομα ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου -η περιοχή που ρυθμίζει τη διάθεση- είναι μικρότερη. Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι η βελτίωση των συνάψεων των νευρώνων, καθώς και η ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, που προκαλεί η γυμναστική, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τον δρ. Miller, τα αποτελέσματα συνήθως γίνονται ορατά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο η άσκηση θα πρέπει να γίνεται τακτικά. «Πρόκειται για μια μακροχρόνια θεραπεία και όχι για κάτι πρόσκαιρο. Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει και που μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε για χρόνια», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Η δυσκολία με την συγκεκριμένη προσέγγιση έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι η τακτική άσκηση είναι μια συνήθεια που δύσκολα μπορεί κάποιος να καθιερώσει, κάτι που ισχύει ακόμα και για ανθρώπους χωρίς κατάθλιψη. Τα άτομα, όμως, με κατάθλιψη έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως είναι η χαμηλή ποιότητα ύπνου, η μειωμένη ενέργεια, η μείωση της όρεξης και η αύξηση στην αντίληψη του πόνου, τα οποία καθιστούν την σωματική άσκηση ακόμα πιο δύσκολη.

«Ξεκινήστε με 5 λεπτά βαδίσματος την ημέρα, ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση που απολαμβάνονται. Σύντομα, τα 5 λεπτά θα γίνουν 10 και τα 10 λεπτά θα γίνουν 15. Προσπαθήστε να κινείστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας», συμβουλεύει ο δρ. Miller.

www.healthstat.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ