ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΟΕΝΓΕ

Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ιδιωτικό έργο από τους γιατρούς του ΕΣΥ και ελεύθερη είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ ● Τις ολέθριες συνέπειες για τη δωρεάν περίθαλψη από τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας περιέγραψαν οι νοσοκομειακοί γιατροί ● Στην ερώτησή τους τι εχέγγυα ασφάλειας για τους ασθενείς υπάρχουν, ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε: «Ετσι κι αλλιώς, όλα στη ζωή είναι ρίσκο»

Τον δρόμο του αγώνα -τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή- παίρνουν για ακόμη μια φορά οι γιατροί απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. που παίζει τη ζωή και την υγεία του λαού στα ζάρια. Αυτή την απόφαση των γιατρών απέναντι στο σχέδιο πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης ανακοίνωσε χθες, μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Από τη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οι νοσοκομειακοί γιατροί κατήγγειλαν το σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει τρία στάδια, όπως ωμά και απροκάλυπτα τους αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας:

 Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
 Δυνατότητα άνευ όρων στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο.
 Ελεύθερη είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Πρόσχημα του σχεδίου της Ν.Δ., οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής, αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας των κατ’ όνομα δημόσιων νοσοκομείων, επισήμανε η Aφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, και κατέδειξε: «Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές. Ομως, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση, δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».

«Ποιο νοσοκομείο είναι σε θέση να κάνει απογευματινά χειρουργεία; Με τι προσωπικό;» διερωτήθηκε ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Ποιοι αναισθησιολόγοι θα κοιμίζουν τον ασθενή όταν υπάρχουν 280 κενές θέσεις αναισθησιολόγων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 25% των οργανικών θέσεων δεν καλύπτεται, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα μόλις το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες, ρώτησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τον υπουργό. «Δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιους θέλουν και κρίνουν ότι μπορούν», απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Πώς εξασφαλίζεται ότι θα τηρούνται τα ελάχιστα όρια προδιαγραφών για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας -τα οποία προβλέπουν ότι η εντός χειρουργείου απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25 ώρες πρωινής εργασίας εβδομαδιαίως και ότι στην εφημερία ο μέγιστος ασφαλής χρόνος συνεχούς εργασίας εντός του χειρουργείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 έως 16 ώρες το 24ωρο- ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα κινδυνεύουν οι ασθενείς, ρώτησε η ΟΕΝΓΕ τον Αδ. Γεωργιάδη. «Είναι ρίσκο. Ετσι κι αλλιώς, όλα στη ζωή είναι ρίσκο. Ετσι κι αλλιώς οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν χρόνια κινδυνεύουν», απάντησε ο υπουργός Υγείας. «Πάμε και όπου βγει, δηλαδή. Η ζωή των ασθενών στα ζάρια», ανέφερε η Αφρ. Ρέτζιου.

Πολλά και εύλογα τα ερωτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, που παραμένουν αναπάντητα από την κυβέρνηση: Τι θα απογίνουν οι ασθενείς; Θα πλοηγούνται στις ψηφιακές λίστες αναμονής του κάθε νοσοκομείου ανά την Ελλάδα και θα ψάχνουν μόνοι τους να βρουν το νοσοκομείο με τη μικρότερη αναμονή, θα ξεσπιτώνονται και μετακομίζουν σε άλλη πόλη για να χειρουργηθούν; Θα πει κάποιος αυτό συμβαίνει και τώρα. Αρα λοιπόν ποιο πρόβλημα των ασθενών έρχεται να λύσει η κυβέρνηση; Σε ποια ανάγκη απαντάει; Σε ποια ΜΕΘ θα νοσηλεύονται οι ασθενείς σε περίπτωση μετεγχειρητικών επιπλοκών, με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες; Με ποιο νοσηλευτικό προσωπικό θα στελεχώνονται το απόγευμα οι Μονάδες Μεταναισθητικής Φροντίδας, όταν χρειάζεται το ελάχιστο 1 εκπαιδευμένος νοσηλευτής ανά 3 κρεβάτια; Σε ποιους θαλάμους θα νοσηλεύονται οι ασθενείς μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου όταν δεν υπάρχει σχεδόν κανένα νοσοκομείο που μετά από κάθε εφημερία δεν έχει ράντζα και οι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους κλινικών που δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα υγείας για το οποίο έχουν κάνει εισαγωγή; Ασθενείς Παθολογικών Κλινικών σε Χειρουργικές και πάει λέγοντας. Θα αυξηθούν ή όχι τα ράντζα αφού θα δεσμεύονται τα κρεβάτια για τους ασθενείς που θα χειρουργούνται το απόγευμα; Ποιοι γιατροί, ποιος παθολόγος, ποιος καρδιολόγος, ποιος ψυχίατρος θα αντιμετωπίσει τυχόν μετεγχειρητικές επιπλοκές; Οι ίδιοι που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των ασθενών; Ή θα καλούνται ιδιώτες γιατροί, άρα ο ασθενής θα επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά;

«Αυτό οραματίζονται. Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων» | Aφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ

«Οι πλήρως εξοπλισμένες με χρήματα του λαού χειρουργικές αίθουσες είναι βέβαιο ότι σε μια πορεία θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα προς “αξιοποίηση”. Αυτό οραματίζονται. Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων», επισήμανε η Αφροδίτη Ρέτζιου. Επιβεβαιώνεται, πρόσθεσε, ότι η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έχει ως στόχο την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από το βάρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, για να περισσεύει ζεστό κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, για προκλητικές φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, για πολεμικούς εξοπλισμούς. Γι’ αυτό εναντιωνόμαστε στο νόμιμο φακελάκι των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Οπως και στον χρηματισμό, αλλά και σε κάθε είδους συναλλαγή, από μία μερίδα γιατρών οι οποίοι εκβιάζουν τον ασθενή την ώρα της ανάγκης. Σε αυτούς ο υπουργός παρέχει ασυλία, τους αποθρασύνει όταν βγαίνει δημόσια και λέει ότι το φακελάκι δεν μπορεί να καταπολεμηθεί.

Γι’ αυτό είναι πρόκληση ο χλευασμός από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας των δίκαιων αιτημάτων των γιατρών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αυξήσεις στους μισθούς τους, για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Είναι πρόκληση να επικαλούνται τις αντοχές της οικονομίας και τα άδεια ταμεία όταν πρόκειται για το δικαίωμα του λαού σε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας, τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, καταλήγοντας: «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της κλαδικής απεργίας στις 22 Φεβρουαρίου και της πανεργατικής απεργίας στις 28 Φεβρουαρίου και καλούμε τον λαό να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής του στα χέρια του».

www.efsyn.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΕΣΥ