Τρία συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν στο στομάχι φαίνεται πως μπορεί να είναι «καμπανάκια» για καρκίνο στο συκώτι.

Ο καρκίνος στο συκώτι, μπορεί να «δώσει» συμπτώματα στην κοιλιά μας, σύμφωνα με το έρευνα ενός ινστιτούτου στη Μεγάλη Βρετανία.

«Δες τον παθολόγο σου αν έχεις ένα από αυτά τα συμπτώματα στο στομάχι» προειδοποιεί, μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο στο πλαίσιο της επιχείρησης που οργανώνει για την πρόληψη της συγκεκριμένης ασθένειας.

Τα συμπτώματα στην κοιλιά

Όπως αναφέρει η «Express», η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία από τις πιο «περίεργες» καθώς στα πρώιμα στάδιά της δεν εκδηλώνει «σαφή» συμπτώματα που «δείχνει» ότι ένας ασθενής μπορεί να πάσχει από καρκίνο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχουν τρία σημάδια της ασθένειας που μπορούν να παρουσιαστούν στο στομάχι. Αυτά δεν είναι άλλα από:

  1. Την πρησμένη κοιλιά
  2. Τον πονόκοιλο
  3. Τα πιθανά εξογκώματα στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς

 Τι αναφέρει το Ινστιτούτο

«Επισκεφθείτε τον παθολόγο σας εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα», αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση. Η Cancer Research UK εξηγεί γιατί ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να επηρεάσει την κοιλιά, απαριθμώντας δύο πιθανές αιτίες για πρήξιμο.

Λέει συγκεκριμένα: «Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το συκώτι μεγαλώνει από τον αναπτυσσόμενο καρκίνο και προκαλεί πρήξιμο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας. Ο καρκίνος (ή η κίρρωση) αυξάνει την πίεση στο συκώτι προκαλώντας την ανάσχεση του αίματος στα αγγεία (φλέβες). Αυτό αναγκάζει το υγρό να βγει από τις φλέβες στην κοιλιά (ασκίτης)».

Προσθέτει επίσης πως «η αυξημένη πίεση στις φλέβες μπορεί να τις κάνει να διογκωθούν, ώστε να φαίνονται κάτω από την επιφάνεια της κοιλιάς σας. Ο ασκίτης μπορεί επίσης να αναπτυχθεί όταν το ήπαρ δεν παράγει αρκετή πρωτεΐνη αίματος (λευκωματίνη). Αυτό μπορεί στη συνέχεια να έχει επιπτώσεις».

Σημειώνει σχετικά με την πρησμένη κοιλιά ότι «μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο και απώλεια της όρεξης ή αίσθημα γρήγορου κορεσμού. Ένα πρησμένο (διογκωμένο) συκώτι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον δεξιό σας ώμο. Αυτό συμβαίνει επειδή το διογκωμένο ήπαρ διεγείρει νεύρα που συνδέονται με νεύρα στον ώμο. Αυτό ονομάζεται αναφερόμενος πόνος».

Άλλα συμπτώματα

  • Απώλεια βάρους
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος)
  • Κνησμός
  • Αίσθημα αδιαθεσίας
  • Απώλεια της όρεξης ή αίσθημα κορεσμού μετά από κατανάλωση μικρών ποσοτήτων
  • Πόνος στον δεξιό σας ώμο.
❝ ετικέτες ❞ #ΣΥΚΩΤΙ