Παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας και νοσοκομειακών φαρμακοποιών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών δομών, ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Με τη ρύθμιση για τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ειδικότητα Αναισθησιολογία, Χειρουργική Θώρακος, Εσωτερική Παθολογία, Γαστρεντερολογία, Νεφρολογία, Ακτινολογία, Ιατρική Βιοπαθολογία, Εργαστηριακή Ιατρική, Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Γενική Ιατρική, Ενδοκρινολογία, Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, Παθολογική Ογκολογία, Αγγειοχειρουργική, Αλλεργιολογία, Παθολογική Ανατομική, Αιματολογία, Πυρηνική Ιατρική, Καρδιολογία, Οφθαλμολογία, Κυτταρολογία, Ρευματολογία, Ψυχιατρική και Ψυχιατρική Παίδων, μπορεί να παραταθεί η παραμονή τους στην υπηρεσία.

Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και επισήμανε ότι η δυνατότητα παράτασης της παραμονής στην υπηρεσία πρέπει να αφορά σε όλες τις ειδικότητες, «ώστε οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας τους να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, έως ότου πληρωθούν οι κενές θέσεις».

«Είναι ένας τρόπος, ώστε έμπειροι γιατροί να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στους νεότερους γιατρούς. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως των χειρουργών» είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση νέων γιατρών «ιδίως εκείνων που έφυγαν στο εξωτερικό».

«Με δεδομένο ότι έχει αναστραφεί η δημογραφική πυραμίδα στη χώρα μας, με δεδομένο ότι οι γιατροί σπανίως σταματούν να εργάζονται στα 67 τους χρόνια -αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία- και δεδομένου ότι υπάρχουν και ανάγκες στο σύστημα, κατανοούμε το τι μπορεί αυτή η ρύθμιση να εξυπηρετεί. Όμως έχει μία παράμετρο μέσα, η οποία θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση νέων ανθρώπων και αυτό είναι η παραμονή στη διευθυντική θέση» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Η παράταση του εργασιακού βίου πρέπει να αφορά σε όλες τις ειδικότητες ιατρών, συμφώνησε ο ίδιος.

Επανακαθορισμός εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία

Επανακαθορίζεται ο χρόνος εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία, με διάταξη που έχει περιληφθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ ενώ παίρνει παράταση ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας και νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Με το νομοσχέδιο δίνεται στα ιδιωτικά φαρμακεία η δυνατότητα εκτέλεσης συνταγής φαρμάκου εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοσή της, αντί της μέχρι σήμερα ισχύουσας προθεσμίας των πέντε (5) ημερών. Δίνεται επίσης η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας μερικής εκτέλεσης της συνταγής κατά δέκα (10) ημέρες, ρύθμιση που «θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους και θα διασφαλίσει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Σεραφείμ Ζήκας είπε ότι η εισαγόμενη διάταξη «δίνει τη δυνατότητα ο ασθενής να “κουμπώσει” τη μηνιαία φαρμακευτική του αγωγή, με το χρονικό διάστημα που του παρέχεται για να κάνει αυτές τις εκτελέσεις. Έτσι αποτρέπεται η ταλαιπωρία των ασθενών και πιθανή οικονομική επιβάρυνση». Είπε, επίσης, ότι θα διευκολυνθούν και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί από τη λήξη τους οι συνταγές αυτές θα πρέπει να επανεκδοθούν, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στον ασθενή, πρόβλημα προσβασιμότητας στο φάρμακο και στη φαρμακευτική του αγωγή, καθώς και πρόβλημα στη δημόσια υγεία. «Το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται την ώρα που το χρειάζεται ο άλλος. Αν καθυστερήσει και δεν έχει πρόσβαση την κατάλληλη στιγμή, παύει να είναι αγαθό. Επομένως, πρέπει όλοι να συμβάλουμε έτσι ώστε το φάρμακο να πηγαίνει στον ασθενή στον κατάλληλο χρόνο» είπε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται η διάθεση τυποποιημένων ομματοϋαλίων (πρεσβυωπίας) και υγρών φακών από φαρμακεία, χωρίς υποχρέωση ορισμού οπτικού ως επιστημονικά υπευθύνου, «με σκοπό να εξυπηρετούνται οι πολίτες ανεμπόδιστα όλες τις ημέρες και ώρες και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία».

«Τα έτοιμα πρεσβυωπικά γυαλιά έχουν φακούς που φέρνουν την ίδια διόρθωση ταυτόχρονα και στα δύο μάτια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι προμηθεύονται τα γυαλιά τους από ανεξέλεγκτες πηγές, από οποιοδήποτε σημείο τα βρίσκουν, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν να συμβουλευτούν έναν ιατρό, βήμα που θα τους αποτρέψει από κάποια μελλοντικά τους προβλήματα κεφαλαλγιών, κοπιωπίας και μειωμένης αποδοτικότητας στην εργασία, όπως αυτά παρουσιάζονται σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες» είπε ο Ηλίας Σαπουνάκης, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών και πρόσθεσε: «Πρέπει η διάθεση και αυτών των γυαλιών να γίνεται αποκλειστικά από τα οπτικά καταστήματα, που οι περισσότεροι είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες». Ο κ. Σαπουνάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προβλεφθεί η παρουσία του επιστήμονα οπτικού-οπτομέτρη σε οποιοδήποτε σημείο γίνεται η πώληση τέτοιων προϊόντων, «τόσο η φυσική του, όσο και η ουσιαστική του παρουσία, με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Πηγή: ΑΠΕ

❝ ετικέτες ❞ #ΕΣΥ