Tο «Ταμείο είναι μείον» και το ληστρικό clawback ο πιο …εύκολος τρόπος της Πολιτείας να παρέχει εξετάσεις στους πολίτες.

 Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη 8 Μαΐου και συνεχίζονται -μέχρι νεωτέρας- ως και την προσεχή Παρασκευή, έχουν την στήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Τι κι αν οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν δίκιο; Αν εξετάσει κάποιος το πρόβλημα με ψυχρά, οικονομικά κριτήρια, το «Ταμείο είναι μείον» και το ληστρικό clawback ο πιο …εύκολος τρόπος της Πολιτείας να παρέχει εξετάσεις στους πολίτες. Αν δεχτούμε βέβαια ότι με τον τρόπο αυτό τις «παρέχει» εκείνη, κι όχι οι γιατροί…

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο iEidiseis ο ταμίας ΔΣ του ΠΙΣ και ιατρός ακτινολόγος, Βασίλης Ψυχογυιός «αυτό είναι ένα μέτρο που θεωρητικά έχει εφαρμοστεί με καθαρά λογιστική λογική χωρίς να υπάρχει προγραμματισμός και εξορθολογισμός των δαπανών στην ΠΦΥ. Είναι επίσης ένα μέτρο που συστηματικά εφαρμόζεται 12 χρόνια τώρα χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο πλάνο προκειμένου να καταργηθεί. Και τρίτον, είναι ένα μέτρο που συνοδεύει τον ιατρό ακόμα κι όταν συνταξιοδοτηθεί διότι κουμπώνει» πάνω στο ΑΦΜ του ως οφειλή, και εφόσον χρωστάει clawback, το κληροδοτεί ακόμα και στα παιδιά του πεθαίνοντας…».

Τι είναι όμως πρακτικά το clawback;

Είναι η διαφορά, του ποσού που διαθέτει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, από το πραγματικό ποσό που χρειάζεται για την εκτέλεσή τους! Τη διαφορά καλούνται να την πληρώσουν οι ιδιώτες πάροχοι! Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα φάρμακα…

Ας δούμε 10 αλήθειες για την παρούσα κατάσταση:

  • 1- Tα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εξυπηρετούν περίπου το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι δημόσιες δομές έχουν πολύμηνες αναμονές για όλες τις εξετάσεις.
  • 2- Το clawback είναι ένα μνημονιακό μέτρο που μετά από 12 χρόνια εφαρμογής του, έχει «γονατίσει» τα εργαστήρια την ώρα που όλοι οι υπουργοί Υγείας, και ο νυν, έχουν παραδεχτεί ότι είναι άδικο. Εφαρμόστηκε για να εξορθολογίσει τη δαπάνη αλλά χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός.
  • 3- Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των εργαστηριακών γιατρών βρίσκεται η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5% των εσόδων τους και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.
  • 4- Οι εργαστηριακοί γιατροί επισημαίνουν την έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία οδηγεί σε φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης. Χρειάζεται εφαρμογή των κανόνων συνταγογράφησης και ορθής άσκησης της Ιατρικής.
  • 5- To 1 ευρώ για τις βιοχημικές και τα 3 για τις απεικονιστικές εξετάσεις από την τσέπη των ασφαλισμένων ανά παραπεμπτικό, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, δεν αξιολογείται ως αντισταθμιστικό μέτρο. Δεν θεωρείται βέβαια κακό μέτρο, αφού θα εξοικονομήσει ετησίως περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν μπορεί να μην εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική εξορθολογισμού της ΠΦΥ.
  • 6- Ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζει στα συμβεβλημένα διαγνωστικά ότι σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας, θα διακόψει τις συμβάσεις τους. Μέτρο που πρακτικά δημιουργεί κατ’ ελάχιστον απορία διότι το δικαίωμα της απεργίας είναι όλων των εργαζομένων αρκεί να είναι αιτιολογημένο.
  • 7- Οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων είναι «καθηλωμένες» από το 1991 ενώ τα ασφαλιστικά και τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί.
  • 8- Προστίθενται συνεχώς εξετάσεις, οι οποίες θα έπρεπε είτε να εκτελούνται μόνο σε εργαστήρια του δημόσιου τομέα, είτε να προστίθενται για αυτές ανάλογα ποσά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
  • 9- Οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές αυτά τα 12 χρόνια ζητώντας την κατάργηση ή τον περιορισμό του μέτρου. Προφανώς χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ρύθμιση με αποτέλεσμα το πρόβλημα διαχρονικά να διογκώνεται.
  • 10-Τα εργαστήρια όλο αυτό το διάστημα είναι ανοιχτά για διενέργεια εξετάσεων με ιδιωτική δαπάνη. Δεν εκτελούν όμως παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ εξού και η «προειδοποίηση» της διοίκησης του υπερταμείου.

www.ieidiseis.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ