Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρεί η χειρουργική κλινική του κάθε νοσοκομείου, ώστε να ανοίξει απογευματινό χειρουργείο, περιγράφονται σε έγγραφο του υπουργείου Υγείας. Ποιο νοσοκομείο αναμένεται να κάνει “ποδαρικό”.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας, ώστε να εξασφαλίσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ακόμα περισσότερες ώρες, ώστε να ανοίξουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Το έγγραφο με τις προϋποθέσεις της επιχειρησιακής λειτουργίας έχει φτάσει από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) σε όλα τα νοσοκομεία από την Τρίτη, με την προφορική παρότρυνση να κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο ώστε να εξυπηρετηθούν οι περισσότεροι από 100.000 ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή για χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες του υπουργείου Υγείας δεν είναι μεγάλες για την πρώτη φάση, καθώς οι αρμόδιοι γνωρίζουν καλά ότι στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες εμποδίζουν ακόμα και τη εύρυθμη πρωινή λειτουργία τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει στο πλαίσιο της παρουσίασης των απογευματινών χειρουργείων, ότι «δεν προσδοκώ να ξεκινήσουν στην πλήρη τους λειτουργία αμέσως, θα χρειαστούν κάποιο διάνυσμα χρόνου, αλλά θα είμαστε από πάνω και δημόσια θα ανακοινώνουμε που διενεργούνται, πως πηγαίνουν. Έχω αποδείξει ως υπουργός ότι δεν διστάζω καθόλου να αναθεωρήσω μία απόφαση αν κάτι δεν λειτουργεί στην πράξη. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι η θεωρία».

Τα κριτήρια για τη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων

Στο πλαίσιο έναρξης λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία όλης της χώρας και κατόπιν της ανακοίνωσης του υπουργού και του υφυπουργού Υγείας, «παρακαλούμε όπως διερευνήσετε άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες σας (διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, διευθυντές Χειρουργικών Τμημάτων, Επιτροπή Χειρουργείων, διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας), τη δυνατότητα ανάπτυξης Απογευματινών Χειρουργείων στα νοσοκομεία ευθύνης σας», αναφέρει το έγγραφο που έχει διανεμηθεί στα νοσοκομεία.

Για να μπορέσει μία κλινική νοσοκομείου να κάνει έναρξη απογευματινού χειρουργείου θα πρέπει να δηλώσει εγγράφως στην ΥΠΕ:

  1. Τις ημέρες ανά εβδομάδα που μπορούν να λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία
  2. Τη διάρκεια (σε ώρες) λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων ανά ημέρα
  3. Τον αριθμό χειρουργικών τραπεζών που θα λειτουργήσουν στα απογευματινά χειρουργεία, και ενημέρωση αν αυτά είναι υποσύνολο των λειτουργικών τραπεζών
  4. Να προβεί σε επικαιροποίηση/επιβεβαίωση στοιχείων Χειρουργικού Τομέα
  5. Τον αριθμό των χειρουργών, καθώς και του νοσηλευτικού και του λοιπού προσωπικού (τραυματιοφορείς) που απασχολείται στα χειρουργεία
  6. Την κάλυψη με προσωπικό αποστείρωσης και ιατρούς εργαστηρίων (παθολογοανατομικού) ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας κριθεί απαραίτητη.

Προϋποθέσεις για τη φροντίδα της μετεγχειρητικής πορείας του ασθενή

Στο ίδιο πλαίσιο, για τον σχεδιασμό της εύρυθμης μετεγχειρητικής πορείας του ασθενή, τα νοσοκομεία θα πρέπει να φροντίσουν:

  • Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων να νοσηλευθούν (προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά) σε χειρουργικό νοσηλευτικό τμήμα, το οποίο επιβάλλεται να στελεχωθεί αναλόγως κατά τις ημέρες υποδοχής χειρουργημένων το απόγευμα ασθενών.
  • Να υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμες χειρουργικές κλίνες για τη γενική εφημερία του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διενεργούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία.
  • Κάθε νοσηλευτής που υπηρετεί στο Χειρουργείο και το Αναισθησιολογικό θα λάβει μέρος στη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, εφόσον εκφράσει επιθυμία συμμετοχής, με το δεδομένο ότι αυτός ο χρόνος δεν αφαιρείται από το τακτικό ωράριο.

Ως εκ τούτου, κάθε νοσηλευτική μονάδα, θα πρέπει να λάβει υπόψη τη στελέχωση και τα λειτουργικά στοιχεία των Χειρουργικών Τμημάτων της και υποβάλλει τεκμηριωμένη την επιχειρησιακή πρόταση.

Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η πιο δημοφιλής επέμβαση στη λίστα χειρουργείου, είναι η επέμβαση για καταρράκτη.

Όπως αναφέρουν πηγές του NEWS 24/7, ένα από τα πρώτα νοσοκομεία που αναμένεται να συμμετέχει στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, είναι το Οφθαλμιατρείο Αθηνών.

Βέβαια, πρόκειται για ένα νοσοκομείο το οποίο ξεπερνά τον ύφαλο της νοσηλείας των ασθενών (οι ασθενείς αποχωρούν αμέσως μετά την επέμβαση), καθώς ουσιαστικά δεν διαθέτει ενεργές κλίνες νοσηλείας, κάτι που διευκολύνει την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο του ΕΣΥ υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών για τα απογευματινά χειρουργεία, ωστόσο, για να δηλώσουν, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν πόσο ακριβώς θα αμείβονται, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Τη μακρά λίστα των χειρουργείων συμπληρώνουν κατά σειρά η αρθροπλαστική γόνατος, η χολοκυστετομή, η αρθροπλαστική ισχύου, η βουβωνοκύλη και η αμυγδαλεκτομή.

www.sport24.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ #ΕΣΥ