Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας δεν μπορούν να υπερκεράσουν τη ζημιά που κάνει η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα ομάδας με επικεφαλής ερευνητές από την Ιατρική Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντο καρδιαγγειακός κίνδυνος από τα εν λόγω ποτά δεν μειώνεται ούτε τηρώντας τον «χρυσό κανόνα» των 150 λεπτών φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

«Οι στρατηγικές μάρκετινγκ για αυτά τα ποτά παρουσιάζουν συχνά σωματικά δραστήριους ανθρώπους να τα καταναλώνουν. Αυτό υπονοεί ότι η κατανάλωσή τους δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αν είστε σωματικά δραστήριοι. Η έρευνά μας είχε ως στόχο να αξιολογήσει αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο Jean-Philippe Drouin-Chartier από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Laval στον Καναδά, έτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Δυο φορές την εβδομάδα

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 30 περίπου χρόνια δύο ομάδες 100.000 συνολικά ενηλίκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν σακχαρούχα ποτά πάνω από δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Έμφραγμα: Τα «αθώα» ροφήματα που απογειώνουν τον κίνδυνο

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος παραμένει ακόμη και για όσους τηρούν τα συνιστώμενα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, τα οποία δεν μπορούν να εξαλείψουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κακής διατροφικής συνήθειας. «Η σωματική δραστηριότητα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά δεν τον εξαλείφει πλήρως» εξήγησε ο Δρ Drouin-Chartier.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα που εξέτασε η μελέτη -δύο φορές την εβδομάδα- είναι σχετικά χαμηλή, αν και σημαντικά επιβαρυντική για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Με καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, ο κίνδυνος αυξάνεται σοβαρά, σημείωσαν οι ερευνητές.

Στα ένοχα ποτά περιλαμβάνονται αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά (με ή χωρίς καφεΐνη), λεμονάδες και κοκτέιλ φρούτων. Η μελέτη δεν εξέτασε συγκεκριμένα τα ενεργειακά ποτά, αν και πολλές φορές περιέχουν σάκχαρα.

Η εναλλακτική που σώζει

Μια εναλλακτική θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ποτά με γλυκαντικές ουσίες, η κατανάλωση των οποίων δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Η αντικατάσταση των σακαρούχων ποτών με τα αντίστοιχα διαιτητικά τους είναι καλή, επειδή μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή παραμένει το νερό» σημείωσε ο Δρ Drouin-Chartier.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για νέες συστάσεις και πολιτικές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών, καθώς και για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να συμμορφώνονται με τις συστάσεις για επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας», πρόσθεσε η επικεφαλής συγγραφέας Lorena Pacheco, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής T. H. Chan.

Πηγή: ygeiamou.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΑΛΚΟΟΛ