Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ με κυβερνητική ευθύνη ήρθε να αναδείξει για άλλη μία φορά περιστατικό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας αναισθησιολόγος για την πραγματοποίηση χειρουργείου μεταμόσχευσης οργάνου. Η συνθήκη αυτή όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των υποβληθέντων σε επεμβάσεις ασθενών, αλλά αφήνει πολίτες σε λίστες αναμονής να περιμένουν ακόμη και για χρόνια για ένα χειρουργείο, με αποτέλεσμα είτε να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα -αν έχουν τη δυνατότητα- ή να πεθαίνουν.

Στην προκειμένη, 59χρονος άνδρας επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Ιπποκράτειο για την τοποθέτηση μοσχεύματος ήπατος, το οποίο προήλθε από ασθενή που απεβίωσε στο Αττικό Νοσοκομείο στην Αθήνα, με βάση την επιθυμία των οικείων του.

Ωστόσο, οι θέσεις των δύο ζωτικής σημασίας για την εγχείρηση αναισθησιολόγων ήταν κενές και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία χειρουργική επέμβαση που θα έσωζε τη ζωή ενός ανθρώπου. Για να μπορέσει να γίνει τελικά το χειρουργείο ζητήθηκαν αναισθησιολόγοι από την Αθήνα, οι οποίοι μετακινήθηκαν αυθημερόν (!) από το Λαϊκό Νοσοκομείο στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων παραμένει, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα υγειονομικοί και νοσηλευτές, κυρίως στις μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη. Μάλιστα, 38 ζευγάρια περιμένουν, αυτή τη στιγμή, στην αναμονή για πάνω από έναν χρόνο.

Η υφιστάμενη κατάσταση θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές στη χώρα μας, ακόμα και σε περιπτώσεις ανάγκης λήψης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου τα κενά στο ΕΣΥ είναι τρομακτικά, παρά την έλευση της πανδημίας, που αποκάλυψε τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας υγείας, προϊόν της πολύχρονης υποβάθμισής της. Παρά τις εκκλήσεις των ενώσεων και των φορέων των υγειονομικών τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει και απεναντίας προωθεί ολοένα την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Ακόμη και τώρα, το μόνο που διατίθεται να πράξει η κυβέρνηση ΝΔ είναι να προσλάβει ιδιώτες αναισθησιολόγους για προσωρινή ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως προσωρινό μπάλωμα στη μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γιατροί που περιμένουν α διορισθούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας «δρομολογεί λύσεις για τη μόνιμη λύση του προβλήματος».

❝ ετικέτες ❞ #ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ