Αψηφά τους νόμους της φυσικής – Εικόνες που προκαλούν δέος

Η Αγία Θεοδώρα στη Βάστα Αρκαδίας είναι αναμφίβολα μια από τις παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας. Ένα εκκλησάκι που αψηφά τους νόμους της φυσικής. Αποτέλεσμα; Η φήμη του να έχει γίνει γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ένας πραγματικά ξεχωριστός ναός, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη αλλά και σε όποιον δει φωτογραφίες του. Κι αυτό γιατί τα δεκαεπτά δέντρα ξεπηδούν μέσα από τη στέγη του, συνθέτουν μια μοναδική εικόνα αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και ένα σκηνικό που προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.


Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας: Το εκκλησάκι που αψηφά τους νόμους της φυσικής

Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Η περίφημη Αγία Θεοδώρα στη Βάστα Αρκαδίας

Η Αγία Θεοδώρα είναι, λοιπόν, ένα εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται στο χωριό Βάστα Αρκαδίας. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο παράξενα αλλά και από γραφικά εκκλησάκια του κόσμου και θα το βρεις μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό του Ίσαρη.

Αρκαδία - Αγία Θεοδώρα
Αγία Θεοδώρα. Η εικόνα της εκκλησιάς εντυπωσιάζει!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λέγεται ότι αψηφά τους νόμους της φυσικής μιας και οι κορμοί και τα κλαδιά δεκαεπτά δέντρων περνούν μέσα από τη σκεπή και τους τοίχους χωρίς να έχει υποστεί ζημιές το εκκλησάκι. Ένας μικρός ναός βυζαντινή ο οποίος ανεγέρθηκε τον 12 αιώνα μ.Χ. προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας που εκτελέστηκε στην περιοχή. Έχει, δε, μόλις τέσσερα μέτρα πλάτος και πέντε μέτρα μήκος.

Αγία Θεοδώρα Αρκαδία
Τα δεντρα ξεπηδούν από τη στέγη της Αγίας Θεοδώρας

Οι ρίζες των δέντρων δεν φαίνονται αλλά από τα θεμέλια του ναού αναβλύζει νερό, πράγμα το οποίο τροφοδοτεί συνεχώς τα δεκαεπτά εντυπωσιακά δέντρα. Το συγκεκριμένο εκκλησάκι έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο». Τι λέει, όμως, η θρησκευτική παράδοση για το εκκλησάκι; Σύμφωνα με αυτήν ο αριθμός των δέντρων είναι όσα τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας όταν πέθανε. Ο θρύλος λέει ότι στο σημείο όπου εκτελέστηκε, το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα.

Δείτε το βίντεο

Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας: Πώς θα πάω

Βάστα Αρκαδίας - Αγία Θεοδώρα
Η Αγία Θεοδώρα απέχει περίπου 215 χιλιόμετρα από την Αθήνα

Η απόσταση Αθήνα – Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας είναι περίπου 215 χιλιόμετρα. Αφού πάρεις το εθνικό δίκτυο Αθηνών – Κορίνθου, επιλέγεις Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα. Περνάς τον περιφερειακό δρόμο της Μεγαλόπολης και πηγαίνοντας προς την Καλαμάτα βρίσκεις τον κόμβο για Αγία Θεοδώρα – Ίσαρι. Στρίβεις δεξιά και ακολουθείς τη σήμανση για Αγία Θεοδώρα – Βάστα – Ίσαρι. Περνάς τα χωριά Απιδίτσα και Χωρέμη. Αφήνεις πίσω σου το χωριό Ίσαρι και ο επόμενος σταθμός είναι η Αγία Θεοδώρα. Ο χώρος διαθέτει πάρκινγκ.

  • Η εκκλησία Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές.

Οι παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας είναι πράγματι πολύ ιδιαίτερο και παράξενο αλλά όχι το μοναδικό ξεχωριστό στην Ελλάδα. Ένα από αυτά βρίσκεται στη Σύρο και είναι γνωστό ως το παράξενο εκκλησάκι μέσα στη σπηλιά και το συνοδεύει ο θρύλος με τον ψαρά. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν βρίσκεσαι στην Αττική, αξίζει να γνωρίσεις και ποια είναι η «Tρύπια εκκλησία» σε σπηλιά της Αττικής την οποία λίγοι γνωρίζουν αλλά και την εκκλησία των 1.000 ετών στο κέντρο της Αθήνας που ίσως δεν έχεις προσέξει. Επίσης, ήξερες ποιος είναι ο παλαιότερος χριστιανικός ναός της ΑθήναςΤαξιδεύοντας στην Ελλάδα ανακαλύπτεις ιδιαίτερες εκκλησίες που έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.

exploringgreece.tv

❝ ετικέτες ❞ #ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ