• Με ποινή φυλάκισης θα τιμωρείται το σεξ εκτός γάμου στην Ινδονησία ενώ απαγορεύεται και η συμβίωση. Μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση για προσβολή του προέδρου, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα που τίθεται προς ψήφιση.

Νέο ποινικό κώδικα ο οποίος προβλέπει ότι το σεξ εκτός γάμου θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους, αναμένεται να εγκρίνει το κοινοβούλιο της Ινδονησίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Επίσης θα απαγορεύεται και η συμβίωση πριν από τον γάμο. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα εγκριθούν θα είναι η απαγόρευση προσβολής του προέδρου ή των κρατικών θεσμών και η έκφραση οποιασδήποτε άποψης αντίθετη στην ιδεολογία του κράτους.

Ο νέος ποινικός κώδικας αναμένεται να εγκριθεί στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Έντουαρντ Ομάρ Σαρίφ Χιάριετζ. “Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν ποινικό κώδικα ο οποίος είναι σύμφωνος με τις ινδονησιακές αξίες”, συμπλήρωσε.

Προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία το 2019, όμως πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τον περιορισμό των ελευθεριών. 

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου, το προγαμιαίο σεξ θα μπορεί να καταγγελθεί μόνο από συγκεκριμένα άτομα, όπως στενοί συγγενείς και η μέγιστη ποινή θα είναι φυλάκιση ενός έτους.

Η προσβολή του προέδρου, την οποία μπορεί να καταγγείλει μόνο ο πρόεδρος, θα είναι αδίκημα θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.

Οι αλλαγές αποτελούν “τεράστια οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Ινδονησία”, επεσήμανε ο Αντρέας Χαρσόνο, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο νέος κώδικας δεν απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

❝ ετικέτες ❞ #ΙΝΔΙΝΗΣΙΑ