ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΗΜΑ

  • Η ορκωμοσία της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε. Και η διάλυσή της. Και περνάμε ξανά σε προεκλογική περίοδο μέχρι τις 25 Ιουνίου που καλούμαστε να ψηφίσουμε εκ νέου. Βραχύβια η νέα Βουλή, αλλά Βουλή. Κόκκινο χαλί στην είσοδο, κοστούμια, γραβάτες, πουκάμισα, φορέματα, ντεπιές, παντελόνια και πάει λέγοντας.

Για κοστούμια και γραβάτες δεν άκουσες τίποτα; Δεν πρόλαβες γιατί τα αυτάκια σου εξαντλήθηκαν στην κομψότητα των εκλεγμένων βουλευτριών μαςΠώς το φόρεσαν το baby blue, πώς συνδύασαν το ροζ που είναι τάσηπόσες επέλεξαν μίντι και πόσες έκαναν ανταύγειες πριν την ορκωμοσία. Αρκεστήκαμε για ακόμα μια φορά στο αφήγημα «οι γυναίκες του κοινοβουλίου έδωσαν χρώμα στην ορκωμοσία με τις ενδυματολογικές τους επιλογές».

Έδωσαν χρώμα στη Βουλή. Ε, όχι

Έδωσαν χρώμα και στιλ. Καλησπέρα οπισθοδρόμηση. Καλώς να σε δεχτούμε ξανά στην ωραία παρέα μας. Όσο κάποιοι πιστεύουν πως οι γυναίκες της Βουλής έδωσαν χρώμα, κάποιοι άλλοι πιστεύουμε πως δίνουν μάχη για να βρίσκονται στις θέσεις αυτές.

Φτάνει ρε παιδιά με τα πτι καρό, με τις μονοχρωμίες και με τα κόκκινα κραγιόν. Ούτε κομψές, ούτε περιποιημένες, ούτε η επιτομή του στιλ. Πίσω από τα looks που εκθειάζονται προς χάριν της ημερήσιας θεματολογίας υπάρχουν βαριά βιογραφικά με σπουδές και χρόνια δουλειάς σε διαφορετικούς τομείς.

γυναίκες ΒουλήEurokinissi

Δεν τις ψήφισε κανείς για το σπιρτόζικο βλέμμα τους και το γούστο τους να επιλέγουν αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Όπως αντίστοιχα δεν ψήφισε κανείς και κανέναν άντρα του κοινοβουλίου επειδή φοράει μοκασίνια τελευταία λέξη της μόδας. Η Βουλή δεν είναι My Style Rocks και είναι αδιανόητο να λογίζεται ετεροβαρώς ως τέτοια.

Η γλώσσα και ο χειρισμός της μεταφέρουν συγκεκριμένα ιδεολογικά φορτία που είναι ικανά να κατασκευάζουν, να αντανακλούν και να συντηρούν τον σεξισμό.

γυναίκες ΒουλήEurokinissi

Άκης Σκέρτσος: «Να αφήσουμε την ”κομψότητα” στην άκρη»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, τοποθετήθηκε επί της κομψότητας, γράφοντας: «Είναι προσβλητική και εντελώς ξεπερασμένη η δημόσια συζήτηση και παρουσίαση των γυναικών βουλευτών ως ”κομψών κυριών” με αφορμή τη χθεσινή ορκωμοσία. Ας μιλήσουμε αν είναι έτσι και για ”κομψούς κυρίους”.

Ή ακόμη καλύτερα, μήπως είναι καιρός να αφήσουμε την ”κομψότητα” στην άκρη και να μιλήσουμε για τη διαδρομή και τις ιδέες που έφεραν περισσότερες από ποτέ γυναίκες στην ελληνική Βουλή; Αλλά και πώς θα φέρουμε ακόμη περισσότερες;

Είναι πολύ σημαντικό βήμα προόδου ότι από τις 58 γυναίκες που εξελέγησαν στη Βουλή το 2019, πλέον έχουμε 71 γυναίκες να μας εκπροσωπούν στη Βουλή. Αξίζουν συγχαρητήρια σε κάθε μια ξεχωριστά από αυτές, αλλά και στα κόμματα και τους πολίτες που τις υποστήριξαν.

Έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά όμως μπροστά μας ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα μέχρι να πετύχουμε μια πιο δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των γυναικών στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Καιρός να πάψει να μας ενδιαφέρει τι φόρεσαν, αλλά τι είπαν, τι σκέφτηκαν και τι έκαναν. Μόνο τότε οι 71 θα γίνουν 151 (και βάλε). Δεν είναι ούτε χαριτωμένο, ούτε ανάλαφρο. Είναι επικίνδυνο και αναχρονιστικό.

www.ladylike.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ