Στις 230 εκτιμώνται οι φάλαινες έχουν βρεθεί αποκλεισμένες και ψυχορραγούν σε μια απομακρυσμένη παραλία στη δυτική ακτή της Τασμανίας της Αυστραλίας.

Το ήμισυ του κοπαδιού, που θεωρείται ότι πρόκειται για φάλαινες πιλότοι, πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανό. Στην περιοχή έχουν σταλεί διασώστες.

Horrific scenes on Tasmania’s West Coast. Hundreds of whales stranded… authorities trying to save those still kicking. Here’s a few shots I took from the beach. #Tasmania #animalresuce #whales #MacquarieHarbour #PWS

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις φάλαινες να αποκλειστούν σε μια αμμουδιά στην είσοδο του λιμανιού Μακκουάρι, την ίδια απομακρυσμένη τοποθεσία όπου συνέβη το χειρότερο προσάραγμα φαλαινών της Αυστραλίας πριν από δύο χρόνια, ενώ έρχεται μια μέρα μετά από έναν άλλο μαζικό αποκλεισμό στη βόρεια Τασμανία.

Την Τρίτη βρέθηκαν νεκρές 14 νεαρές φάλαινες φυσητήρες στο Κινγκ Άϊλαντ, στο στενό Μπας.

Οι ειδικοί σχεδίαζαν τη διάσωση των 230 φαλαινών που ανακαλύφθηκαν την Τετάρτη, αλλά η επιχείρηση θα ήταν «σύνθετη» λόγω της τοποθεσίας, ανέφερε σε δήλωση το Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Τασμανίας.

«Φαίνεται ότι περίπου τα μισά από τα ζώα είναι ζωντανά», δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Το Λιμάνι Μακκουάρι είναι μια μεγάλη, ρηχή είσοδος σε μια αγροτική περιοχή. Περισσότερες από τις φάλαινες αναμένεται να πεθάνουν μέσα στη νύχτα.

Οι ντόπιοι έχουν καλύψει τις φάλαινες με κουβέρτες και τις ρίχνουν κουβάδες νερό για να τις κρατήσουν στη ζωή.

Το τμήμα περιβάλλοντος της πολιτείας είπε ότι ειδικοί σε θέματα θαλάσσιας διατήρησης είναι καθοδόν και θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν εκείνες τις φάλαινες που είναι ακόμα αρκετά υγιείς για να επιβιώσουν.

Οι φάλαινες-πιλότοι είναι άκρως κοινωνικά θηλαστικά και είναι ευρέως γνωστά για την προσάραξη σε ομάδες επειδή ταξιδεύουν σε μεγάλες, δεμένες κοινότητες που βασίζονται στη συνεχή επικοινωνία.

Πηγή: AFP, BBC
❝ ετικέτες ❞ #ΤΑΣΜΑΝΙΑ #ΦΑΛΑΙΝΕΣ