«Η δικογραφία έχει βασιστεί σε μια σειρά από ψέματα» αναφέρει ο πατέρας του 23χρονου φαντάρου

Στην καταγγελία ότι η ψυχολογική βία και τα καψόνια που δέχθηκε στο στρατό, οδήγησαν τον 23χρονο γιο του στο να αυτοκτονήσει, προχώρησε ο πατέρας του νεαρού που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό και στη συνέχεια στη θάλασσα στην Κεφαλονιά το 2021.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο πατέρας του 23χρονου φαντάρου διέψευσε το πόρισμα της ΕΔΕ σε σχέση με τον θάνατο του γιου του, υποστηρίζοντας πως δεν έγινε σωστή έρευνα. Ακόμη πρόσθεσε ότι το πόρισμα έδειξε ότι «κανένας δεν φταίει για τίποτα, όπως όλες οι ΕΔΕ για τις αυτοκτονίες» στον στρατό.

«Ο γιος μου ήταν ένα παιδί με αξιοπρέπεια και ήθος. Ήθελε να το διαχειριστεί όλο αυτό το πράγμα μόνος του και δεν μας είχε εκδηλώσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, μέχρι πριν τρεις μέρες πριν γίνει το μοιραίο» δήλωσε ο πατέρας του 23χρονου και κατήγγειλε ότι «φτάσαν οι κύριοι από τον στρατό να κατηγορήσουν την οικογένεια ότι δεν τους είχαμε ενημερώσει για την κατάσταση του παιδιού».

Στη συνέχεια, ο πατέρας του 23χρονου φαντάρου δήλωσε ότι τρεις ημέρες πριν αυτοκτονήσει ο γιος του του εκμυστηρεύτηκε  τα προβλήματα που είχε περάσει. «Το bullying που είχε υποστεί, τα καψόνια που του έκαναν και όλα τα προβλήματα που είχε περάσει», σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «η δικογραφία έχει βασιστεί σε μια σειρά από ψέματα».

Στην εκπομπή μίλησε και ο δικηγόρος της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, οι οποίες εκκρεμούν σε δικογραφία στην εισαγγελία του στρατοδικείου και να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο».

Τέλος, ο Κ. Παπαδάκης πρόσθεσε ότι «η αυτοκτονία του Κυριάκου Ευαγγελάτου ήταν μια απόφαση η οποία ελήφθη κάτω από συνθήκες ψυχωσικής διαταραχής που του προκάλεσε η κακομεταχείριση στο στρατό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας:

«Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς, καθώς και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη Κυριάκου Ευαγγελάτου που αυτοκτόνησε στην Κεφαλλονιά στις 20/2/2021, ενώ βρισκόταν σε άδεια. Από την αξιολόγηση και μελέτη του υλικού της δικογραφίας που περιήλθε στα χέρια της οικογένειας, τόσο από τους νομικούς της συμβούλους, όσο και από την τεχνικό της σύμβουλο ψυχίατρο προέκυψε ότι η αυτοκτονία του Κυριάκου Ευαγγελάτου αποτέλεσε συμπεριφορά υπαγορευμένη από έντονη ψυχολογική διαταραχή που προκλήθηκε από ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες στις μονάδες που υπηρέτησε, τόσο στον Έβρο, όπου μάλιστα αναγκάστηκε να πάρει αναβολή και αφού είχε διαγνωστεί διαταραχή προσαρμογής με αγχώδες συναίσθημα, όσο και μετά την εκ νέου παρουσίαση του στην Θήβα και αργότερα στην Πάτρα.

Παρά τις ελλείψεις της ΕΔΕ και ιδίως την μη αναζήτηση μαρτύρων πέρα από τους διοικητές, αξιωματικούς και εν ενεργεία συστρατιώτες του στην τελευταία μονάδα, είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Ευαγγελάτος δέχθηκε κατ’ επανάληψη ψυχολογική βία, καψόνια και τιμωρίες, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό κλονισμό, δεν έτυχε της απαιτούμενης προστασίας, θεραπευτικής φροντίδας και αντιψυχωτικής αγωγής και εν τέλει της επιβεβλημένης απαλλαγής από την στρατιωτική υπηρεσία, αφέθηκε αβοήθητος από όσους είχαν τη νομική ευθύνη για την φροντίδα της υγείας του και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρής ψυχωσικής διαταραχής, η οποία του τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Με εμπεριστατωμένο υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών, καθώς και τεχνική ψυχιατρική έκθεση, η οικογένεια του Κυριάκου Ευαγγελάτου αναδεικνύει τα παραπάνω και ζητά την διερεύνηση της υπόθεσης, την αναζήτηση μαρτύρων, εγγράφων και συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία θα συνεισφέρουν στην αναζήτηση της αλήθειας και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων.

Καμία συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για αυτήν την αυτοκτονία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Οι υποσχέσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων στις ερωτήσεις που έγιναν στην Βουλή και από τον Τύπο είναι η ώρα να γίνουν πράξη, η αλήθεια να διαλευκανθεί και οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες συνέπειες.

Ζητάμε από τους αγωνιζόμενους στρατιώτες, την κοινωνία και τους φορείς της να σταθούν στο πλευρό μας για μην περάσει στην ατιμωρησία και αυτή η «αυτοκτονία στρατιώτη.

Κώστας Παπαδάκης και Μαριαλένα Παπαχρήστου»

❝ ετικέτες ❞ #ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ