Το θερμό χειροκρότημα των Λαρισαίων απέσπασε η παράσταση «Η Καμπάνα του Πόντου» που παρουσιάστηκε απόψε, το βράδυ της Τρίτης, στο θέατρο Κώστας Τσιάνος.

Επρόκειτο για τη δραματοποίηση του επικού ποιήματος του Φίλωνα Κτενίδη που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1950. Το ποίημα αποτυπώνει την ανθρώπινη αγωνία του ξεριζωμού, η οποία ξεπερνά ακόμη και εκείνον τον προαιώνιο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο. Επρόκειτο για ένα «ευλαβικό μνημόσυνο στους νεκρούς που μείνανε σ’ εκείνα τα άγια χώματα, για χαιρετιστήριο μήνυμα στον τόπο που γεννηθήκαμε, για ύμνο στη δόξα και την αθανασία του Πόντου», όπως ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει. Το επικό αυτό κείμενο το 2008 μερίμνει της Ι.Μ. Δράμας επενδύθηκε με μουσική από το Θεόφιλο Πουταχίδη. Η αφήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Κώστα Διαμαντίδη και οι ερμηνείες του Αλέξη Παρχαρίδη και της Πέλας Νικολαΐδου έδωσαν «φωνή» στην «Καμπάνα».

Ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας με έτος ίδρυσης το 1970 και πλήρη συναίσθηση ευθύνης προς επιτέλεση του ελαχίστου χρέους προς τους αδικοχαμένους προγόνους μας, με γνώμονα τις αρχές του αρχαίου δράματος και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, περιέβαλλε το μελοποιημένο πλέον κείμενο με δράση και εικόνα.

Η πλοκή εκτυλίσσεται σταδιακά καθώς εμφανίζονται στη σκηνή οι «πόλεις», τα «χωριά», οι «εκκλησίες», η «ιστορία» και η «κοινωνία» του Πόντου, ενώ ο «χορός» αποδίδει τα λυρικά αποσπάσματα του ποιήματος που έχουν να κάνουν τα συναισθήματα.

Στην επιμέλεια οπτικού υλικού η Λένα Σαββίδου. Στη σκηνοθεσία και ενδυματολογική επιμέλεια ο Αχιλλέας Λέρας.

Δείτε φωτογραφίες:

   

❝ ετικέτες ❞ #ΘΕΑΤΡΟ