Σε σπίτια – τρώγλες για τα οποία «ακουμπούν» σχεδόν τον μισό μισθό τους, φιλοξενούμενοι ή σε κοινόβια για να μοιράζονται τα υπέρογκα ενοίκια, αναγκάζονται να διαμένουν οι… «τυχεροί» πυροσβέστες και γιατροί που μετακινούνται στα νησιά των Βορείων Σποράδων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και οι ανάγκες είναι αυξημένες. Πυροσβέστες και γιατροί αντιμετωπίζονται ως… τουρίστες και αναγκάζονται να κοιμούνται σε πυροσβεστικούς σταθμούς και ιατρεία μέχρι να βρουν κατάλυμα χωρίς να χρειάζεται να… ξεπουληθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού στη Σκιάθο, από τον οποίο ζήτησαν να καταβάλλει ενοίκιο 2.500 ευρώ τον μήνα!

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Βαγγέλη Καραμίντζα από 1η Μαΐου, τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού ενισχύθηκαν με 136 εποχικοί δασοπυροσβέστες που μεταξύ άλλων κλήθηκαν να στελεχώσουν πυροσβεστικούς σταθμούς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Είκοσι ημέρες μετά, υπάρχουν πυροσβέστες που δεν έχουν καταφέρει να βρουν στέγη και είτε κοιμούνται σε σταθμούς είτε είναι φιλοξενούμενοι. Οι «τυχεροί» που βρήκαν κατάλυμα, ζουν σε οικήματα που χαρακτηρίζονται τρώγλες, καταβάλλοντας ωστόσο ενοίκια που φθάνουν ακόμη και τα 400 ευρώ. Αλλοι μένουν δύο – δύο και τρεις – τρεις μαζί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια που τους ζητούνται.

Το πρόβλημα δεν είναι φετινό. Κάθε χρόνο, τη θερινή σεζόν πυροσβέστες επιδίδονται σε αγώνα να βρουν σπίτι και να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στα νησιά των Βορείων Σποράδων, χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν έναν μισθό. Πρόκειται για εποχικούς πυροσβέστες που ενισχύουν τους πυροσβεστικούς σταθμούς των νησιών από 1Η Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και ο μισθός των οποίων δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ τον μήνα.

Αυτή την περίοδο ισχύει η πενταετής σύμβαση για τους εποχικούς που υπέγραψαν το 2019 με στόχο να πάρουν παραπάνω μόρια. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν με τα ενοίκια στις Βόρειες Σποράδες μάλλον είναι αποτρεπτικά για τους επόμενους.

Στα μέσα Ιουνίου στα νησιά αναμένεται να σταλεί επιπλέον πυροσβεστικό προσωπικό για να καλύψει κενά που υπάρχουν. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί αν θα βρουν κατάλυμα να μείνουν και πόσο θα κληθούν να το πληρώσουν.

«Οι πυροσβέστες παρέχουν υπηρεσίες, δεν πάνε… διακοπές για να καλούνται να καταβάλλουν τόσο υψηλά ενοίκια», ανέφερε ο κ. Καραμίντζας, τονίζοντας ότι το θέμα έχει τεθεί σε επίπεδο διοίκησης. Οι συμβάσεις που υπογράφουν εποχικοί είναι χωρίς υποχρέωση παροχής στέγης, αυτό όμως εγκυμονεί τον κίνδυνο να τιναχθεί όλος ο αντιπυρικός σχεδιασμός στον αέρα, αν υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις από τις θέσεις.

Την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιχειρούν να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα από την τουριστική αξιοποίηση των περιουσιών τους, οι Δήμοι δεν έχουν φροντίσει για την ύπαρξη χώρων προκειμένου να στεγάζονται επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες στα νησιά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γιατρός κλήθηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη

Η τουριστική αξιοποίηση ακινήτων από νησιώτες έχει αντίκτυπο και στους γιατρούς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού στη Σκιάθο που κλήθηκε να καταβάλλει ενοίκιο 2.500 ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση της 5ης ΥΠΕ αλλά και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κουρέτας ενημερώθηκε μέσω σεγγράφων για το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι ιατροί που μετακινούνται από την 5η ΥΠΕ στη Σκιάθο προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες δημόσιας υγείας του νησιού, υπηρετώντας στο τοπικό Κέντρο Υγείας για τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Μέσω των εγγράφων αυτών, ζητείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να καλύψει το υπέρογκο κόστος της στέγασης των γιατρών το οποίο φτάνει τις 2.500 ευρώ το μήνα για το κάθε σπίτι (δηλαδή 100 ευρώ ημερησίως)!

Είναι προφανές, ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού της Σκιάθου αντιμετωπίζουν τους δημόσιους λειτουργούς – γιατρούς ως τουρίστες και όχι ως ανθρώπους που θα προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο σύνολο του πληθυσμού (μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες) χρεώνοντας υπερβολικές τιμές στο κόστος στέγασης τους, σαν να βρίσκονται στο νησί για διακοπές και όχι για την παροχή πολύτιμων ιατρικών υπηρεσιών. Η τακτική αυτή βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνει το νησί χωρίς υγειονομική κάλυψη.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί τους επαγγελματίες και τους θεσμικούς εταίρους της περιοχής να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, η οποία οδηγεί τόσο τους ίδιους όσο και το τουριστικό προϊόν της περιοχής σε μεγάλο κίνδυνο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουρέτας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή: taxydromos.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΕΝΟΙΚΙΑ #ΜΑΓΝΗΣΙΑ