Άλλο η φορολόγηση των κερδών και άλλο των υπερκερδών 6-7 μεγάλων εταιριών παραγωγής ενέργειας και διαλυστηρίων τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας

Στην αποδόμηση του αφηγήματος της ΝΔ και των φιλικών σε αυτή μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τη δήθεν φορολογική καταιγίδα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθαρίζοντας ότι «υποσχόμαστε μειώσεις φόρωνΜείωση του ΕΦΚκατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ότι το αφορολόγητο θα φτάσει στις 10.000 ευρώ».

«Υπάρχει μια κουβέντα την οποία δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω. Τα πράγματα για εμάς είναι εξαιρετικά απλά» τόνισε ο Δ. Τεμππονέρας κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι ένα πράγμα είναι η φορολόγηση των κερδών και κάτι τελείως διαφορετικό η φορολόγηση των υπερκερδών τόνισε:

«Όσον αφορά στη φορολόγηση των κερδών η χώρα μας βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης περίπου στο 22%. Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα όπως έχει κατατεθεί δεν έχει καμία απολύτως μεταβολή ως προς το ζήτημα αυτό. Τι λέμε όμως; Ότι ακριβώς λόγω της συγκυρίας έχουν συσσωρευτεί κάποια κέρδη πάνω από τα συνήθη. Τα υπερκέρδη. Αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να τα χαρίσει σε 6-7 μεγάλες εταιρίες παραγωγής ενέργειας και στα διαλυστήρια» υπογράμμισε ο Δ. Τεμπονέρας απαντώντας επί της ουσίας στο αφήγημα της ΝΔ.

Ο ίδιος σημειώνοντας ότι οι εν λόγω εταιρίες έχουν σωρεύσει πάνω από 6 δισ. ευρώ -με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους μέσα στο 2022– ξεκαθάρισε ότι αυτά τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν με 90% και αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5,5 δισ. ευρώ έσοδα στα κρατικά ταμεία. Τα εν λόγω ποσά θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνική πολιτική τόνισε ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακόμη, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η ΝΔ ενώ εκλήθη να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, επικαλούμενη το απόρρητο δεν το έκανε και τελικά φορολόγησε μόλις 450 εκατ ευρώ περίπου.

Επιπλέον ο Δ. Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει παρουσιάσει ένα ολιστικό σχέδιο για την οικονομία το οποίο μιλά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ταυτόχρονα «εντοπίζει τον πολύ μεγάλο πλούτο τον οποίο τον φορολογούμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαδοχικές ερωτήσεις σχετικά με το πού θα βρεθούν τα χρήματα αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα 70 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ότι να χρησιμοποιήσει περίπου 663 εκατ. ευρώ,  τα οποία έχουν πάει στις τσέπες 13 μόνο επιχειρήσεων.

«Αυτό δεν σημαίνει δίκαιη διανομή και διάχυση του πλούτου προς τα κάτω» τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας και εξήγησε ότι εάν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πέσουν στην αγορά τότε θα παραχθούν θέσεις εργασίας, θα ενισχυθεί η κατανάλωση, θα προκύψουν τζίροι στις επιχειρήσεις και από αυτά θα προκύψουν και φορολογικά έσοδα.

Στη συνέχεια, στρέφοντας τα βέλη του προς τη ΝΔ υπογράμμισε ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα οικονομικής συνέπειας από εκείνους που το κόμμα τους χρωστάει 400 εκατ. ευρώ από εκείνους που κυβέρνησαν τη χώρα για χρόνια και την έριξαν στα βράχια το 2010».

«Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σαφείς μάχες και κατάφερε και παρέδωσε τη χώρα για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά στην ιστορία με χώρα 37 δισ. ευρώ. Αν σήμερα η χώρα μπορεί και μένει όρθια έχει να κάνει με τη χρηστή διακυβέρνηση της τετραετίας 2015-2019».

Τέλος συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σχετικά με το πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για το οικονομικό πρόγραμμά του σημείωσε: «Ποιος αμφισβητεί ότι 4,5 δισ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο έχουν εισπραχθεί από έμμεσους φόρους. Αυτά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία».

❝ ετικέτες ❞ #ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ