Χαλβάς, ρύζι, γιαούρτι, φασόλια. Πόσο κοστίζουν στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και πόσο στης Γερμανίας. «Τόσο μεγάλες διαφορές δε δικαιολογούνται».

Την ώρα που η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια καλπάζουν στην Ελλάδα, η σύγκριση με τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το μισθολογικό χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες.

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενέργησε το OPEN, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ είναι χαμηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα, όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 780 ευρώ μεικτά μηνιαίως.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έρευνα, χαλβάς , της ίδιας εταιρείας και στην ίδια ποσότητα στην Ελλάδα πωλείται 6,54 ευρώ, ενώ στη Γερμανία μόλις 4,60 ευρώ.

Αντίστοιχα, η ίδια συσκευασία 1 κιλού γιαουρτιού, στην Ελλάδα κοστίζει 4,38 ευρώ, ενώ στη Γερμανία μόλις 3,99 ευρώ.

Το ρύζι γλασέ των 500 γρ. στην Ελλάδα πωλείται προς 2,06 ευρώ, ενώ στη Γερμανία μόνο 1,80 ευρώ.

Τα φασόλια, πάντα ακριβώς ίδιας εταιρείας και ποσότητας, στην Ελλάδα πωλούνται προς 2,53 ευρώ, όταν στη Γερμανία δεν ξεπερνούν τα 2,49 ευρώ.

«Τόσο μεγάλες διαφορές δε δικαιολογούνται»

«Κάποιες εταιρείες δίνουν αγώνα και βοηθούν πολύ το εξαγωγικό κομμάτι, προσφέρουν κάποιες καλές τιμές αγοράς, αλλά σίγουρα τόσο μεγάλες διαφορές δε δικαιολογούνται», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτήρης Πούλος, ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ με ελληνικά προϊόντα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Πούλος, «εδώ μέσος όρος μισθού είναι περίπου στα 1.800, μπορεί 2.000 ή και 2.200 και μιλάω για καθαρό ποσό που παίρνει ο υπάλληλος στα χέρια του».

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Λίγες εταιρείες ελέγχουν την προσφορά από τη μία και αναποτελεσματικοί έλεγχοι από την άλλη, λένε οι ειδικοί.

«Αναποτελεσματικοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί»

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, τονίζει ότι, «η ευχέρεια των πολυεθνικών να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα οφείλεται στην έλλειψη ουσιαστικού ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί στους περισσότερους τομείς η αγορά στην Ελλάδα ελέγχεται από λίγες εταιρείες, αναποτελεσματικοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής μάρκετινγκ, Γιώργος Πανηγυράκης, προσθέτει πως, «είναι κερδοσκοπία. Αυτό που λέμε στα σούπερ μάρκετ εδώ, τα τρία στην τιμή των δύο και μετά να κοιτάξω το ένα και να δω ότι αν πάρω τρία είναι ίδια τιμή και δεν είναι προσφορά, αυτό δε γίνεται. Του έχει κλείσει το μαγαζί».

Μία ακόμη παράμετρος για τους ειδικούς είναι η καταναλωτική συνείδηση των Γερμανών και η δράση των καταναλωτικών ενώσεων εκεί.

Δείτε το βίντεο:

❝ ετικέτες ❞ #ακριβεια