Ο Αμερικανός strategist και οι δύο πήχεις για τη ΝΔ: Το 41% των πρόσφατων εκλογών και το 33% των ευρωεκλογών 2020.

Έλλη Τριανταφύλλου

Μπορεί τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων μετά την ανακοίνωση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου και τη συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη να δείχνουν ένα «φρένο» στην καθοδική πορεία των ποσοστών της ΝΔ και τους ειδικούς συμβούλους του πρωθυπουργού να προβλέπουν επίτευξη του στόχου, αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο δεν εφησυχάζουν, διότι η κάλπη είναι κάλπη, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, όλο το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση, αν και χωρίς ισχυρό αντίπαλο, έχει έρθει πολλές φορές σε δύσκολη θέση από δικούς της χειρισμούς, ενώ μια σειρά από επιλογές της έχουν πληγώσει το συντηρητικό της ακροατήριο. Επιπρόσθετα, οι Ευρωεκλογές παραδοσιακά ευνοούν τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ το γεγονός ότι οι κάλπες θα στηθούν στις αρχές του καλοκαιριού, προκαλεί εύλογη αγωνία για τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, γνωρίζουν ότι μπορεί να υπονοείται δημοσίως πως η σύγκριση θα γίνει με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2019, που η ΝΔ είχε εξασφαλίσει 33%, αλλά στην πραγματικότητα το όποιο ποσοστό θα συγκριθεί με το 41% που πήρε η κυβερνητική παράταξη την περασμένη άνοιξη.

Στις τελευταίες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ, κυρίαρχη πρόβλεψη ήταν ότι μετά τη συμπερίληψη του φυλακισμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και μια σειρά κινήσεις για το λιώσιμο του πάγου στις σχέσεις της κυβερνητικής παράταξης με την Εκκλησία, η ΝΔ θα υπερβεί τον πήχη του 33%, με πιθανότητα να φτάσει το ποσοστό της έως και 35%.

Αν η παραπάνω πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, τότε η ΝΔ θα οδεύσει στη δεύτερη τετραετία με ισχυρές πιθανότητες να κατακτήσει μία ακόμα αυτοδυναμία στο τέλος της θητείας της.

Υπάρχει, ωστόσο, και το κακό σενάριο: Να κινηθούν τα ποσοστά της ΝΔ γύρω στο 30% ή ακόμα παρακάτω. Σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβερνητική παράταξη θα έχει χάσει τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε έναν χρόνο και η διαχείριση της δεύτερης τετραετίας θα είναι πιο δύσκολη.

Πολύ περισσότερο από την στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει θέσει το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας ενώ έχει αναδείξει τις Ευρωεκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, στη μεγάλη εικόνα θα παίξει ρόλο και το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπως και η διαφορά του δεύτερου κόμματος από το πρώτο.

www.ieidiseis.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΝΔ