Σχεδιάζονται παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο και τους συντελεστές

Μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής ανοίγει η κυβέρνηση βάζοντας στο κάδρο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση του Newsbeast υπογράμμισε ότι ο «δεκάλογος» για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο οποίος θα ψηφιστεί άμεσα δίνει «ένα πλαίσιο να σφίξουμε τα λουριά και να μπορέσουμε να παρέμβουμε εκεί όπου ξέρουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη φοροδιαφυγή και να δείξουμε μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Επαναλαμβάνω ότι έχουμε κάνει ήδη βήματα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης, για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι -όπως είπα πριν- χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποιοι άλλοι χαίρονται και πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν» σημείωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανεξετάζει από μηδενική βάση το καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω μιας νέας κλίμακας φορολογίας των καθαρών κερδών από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Παρά τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η φοροδιαφυγή στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα με επτά στους δέκα να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

Αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχο τους και στις δαπάνες που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Σημειώνεται ότι το 2020 με την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Από τις αρχές του 2024 έρχονται πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπως:

  • Υποχρεωτικά POS παντού, ώστε να μπορούν να γίνονται δεκτές οι κάρτες για κάθε λιανική συναλλαγή.
  • Σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
  • Καμία δαπάνη δεκτή προς έκπτωση από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αν δεν περνάει πρώτα στα MyDATA.
  • Πρόστιμα για όσους επαγγελματίες/επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές πάνω από 500 ευρώ σε μετρητά. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο του ποσού που δόθηκε σε μετρητά –αντί 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Ψηφιακό δελτίο αποστολής με το οποίο όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
  • Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών.
❝ ετικέτες ❞ #ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ