Τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο, με γαλάζιους βουλευτές να δηλώνουν ότι θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στη Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο εισήχθη σήμερα Τετάρτη (14/2) στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να  διατεθούν έως και δύο ημέρες, για τη συζήτηση και ψήφιση του, που θα γίνει ονομαστικά.

Με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να έχουν εκφράσει από την αρχή έντονες αντιδράσεις και το Μαξίμου να τους περνά ακόμα και από «φροντιστήρια», σε μια προσπάθεια να αποτρέψει εσωτερικό «αντάρτικό», η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα με κάθε τρόπο να μην υπάρξει μεγάλη απώλεια «γαλάζιων» στελεχών. Έτσι ασκούνται παρασκηνιακές πιέσεις στους «διαφωνούντες» προκειμένου να επιλέξουν την αποχή, αντί της καταψήφισης, καθώς η τελευταία όπως περιγράφεται θα αποτελούσε «επιθετική ενέργεια» κατά της ηγεσίας της ΝΔ.

Την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι ότι «ακροδεξιά πτέρυγα» του κυβερνώντος κόμματος θα περάσει στη αντεπίθεση. Άλλωστε πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά -ο οποίος εξαρχής είχε πάει κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή του- να αναμένεται να σηκώσει ψηλά τους τόνους κατά την αυριανή (15/2) του ομιλία στη Βουλή και να καλεί  σε καταψήφιση του νομοσχεδίου τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο ίδιος θα θέσει γενικότερο θέμα «ιδεολογικής καθαρότητας» για τις επιλογές Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Ο Στέλιος Πέτσας και ο Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσαν σήμερα (14/2) ότι θα απέχουν, εκφράζοντας ανοιχτά την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο. Ο Στέλιος Πέτσας επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο είπε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση, στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα. «Είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλεις να απαγορεύσεις κάτι, και όμως με το σχέδιο νόμου να το επιτρέπεις. Επιπλέον αυτή η αντίφαση είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ειδικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού, κάτι που υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής» είπε.

Πάντως ο ίδιος επιχείρησε να χαϊδέψει τα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει», ωστόσο «επειδή όμως στηρίζω τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας, επειδή μια διαφωνία, έστω και σημαντική, δεν μπορεί να θολώσει τις λοιπές πολιτικές μας που κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και επειδή επιθυμώ την ενότητα της παράταξης στην οποία ανήκω από μικρό παιδί, θα απέχω από την ονομαστική ψηφοφορία». 

Νωρίτερα ο Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι επίσης θα επιλέξει την αποχή με τον ίδιο επίσης να επιχειρεί να μην βγει εντελώς εκτός κυβερνητικής γραμμής, λέγοντας ότι «δεν ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους».

Οι τριγμοί που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος το νομοσχέδιο φάνηκαν ωστόσο ξεκάθαρα από τους βουλευτές της ΝΔ, που ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταψηφίζουν, με τους Μίλτο Χρυσομάλλη, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα Καραμανλή, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χαράλαμπο Αθανασίου να τάσσονται ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου.  

Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άσκησε στην Ολομέλεια η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει. «Ποιος μπορεί συλλήβδην και αξιωματικά να στερεί από το παιδί τη ζωτική ανάγκη να έχει πατέρα και μητέρα;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Σήμερα η τεκνοθεσία, αύριο η παραγγελία. Γιατί μπορεί το νομοσχέδιο να αποκλείει σήμερα την παρένθετη μητέρα, αλλά είναι βέβαιο ότι η εξίσωση των ομόφυλων στον γάμο τους εξισώνει και στο δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα το δώσει σε σχετική προσφυγή ο Ευρωπαίος δικαστής».

«Η πρώτη αίσθηση του ανηκειν είναι η οικογένεια. Δεν ξέρω ποτέ η έννοια της μητρότητας έχασε την ιερότητα της και φτάσαμε στο να θεωρείται ok ένα παιδί να μην πει ποτέ τη λέξη μαμά. Ούτε πότε ο βράχος και το στήριγμα των παιδικών χρόνων μας και όχι μόνο, έγινε ανώνυμο σπέρμα. Αν αυτό είναι πρόοδος, τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική. Αν όμως είναι ένα μοιραίο βήμα για την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, τη διάλυση των δεσμών που ξεκινούν από την οικογένεια και καθορίζουν όλη μας τη ζωή, τότε όχι δεν μπορώ να συναινέσω και γι΄ αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά η Άννα Καραμανλή.

Από πλευράς του ο Μίλτος Χρυσομάλλης δήλωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια δεν θα απέχει από την ψηφοφορία παρά θα τοποθετηθεί με αρνητική ψήφο. «Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων» είπε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο». 

Όσο για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη αναφερόμενους στους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι  «η νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, κλονίζει αναμφισβήτητα το επιτυχημένο μοντέλο της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας, απομακρύνει από τα ορθόδοξα χριστιανικά πρότυπα της ελληνικής παράδοσης και αποδυναμώνει την προσπάθεια δημογραφικής ενίσχυσης μιας χώρας που πλήττεται σφοδρά από την υπογεννητικότητα». 

«Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο» είπε και ο βουλευτής Λέσβου με τη ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, για το σχέδιο νόμου που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, αποκαλώντας δικαιολογία το επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι το νομοσχέδιο έχει σκοπό την προστασία των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. «Διότι η προστασία των παιδιών δεν έχει την ανάγκη τέλεσης γάμου από ομόφυλα ζευγάρια» υποστήριξε.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος υπολόγισε το σύνολό των διαφωνούντων σε «γύρω τους σαράντα», ενώ δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο που προσπαθούν να καταγράψουν τους διαφωνούντες και τον… βαθμό διαφωνίας τους, έχουν περιλάβει τουλάχιστον 33 ονόματα, με ορισμένα από αυτά να έχουν ήδη ανακοινώσει την απόφασή τους. 

 1. Αθανασίου Μπάμπης – Καταψήφιση
 2. Βλάσσης Κώστας – Αποχή ή καταψήφιση
 3. Βορίδης Μάκης – Αποχή
 4. Γεωργαντάς Γιώργος – Αποχή
 5. Γιόγιακας Βασίλης – Αποχή ή καταψήφιση
 6. Γκίκας Στέφανος – Αποχή ή καταψήφιση
 7. Γκιουλέκας Κώστας – Καταψήφιση
 8. Δαβάκης Θανάσης – Αποχή ή καταψήφιση
 9. Καραγκούνης Κώστας – Καταψήφιση
 10. Καραμανλή Άννα – Καταψήφιση
 11. Καράογλου Θεόδωρος – Καταψήφιση
 12. Καρασμάνης Γιώργος – Αποχή ή καταψήφιση
 13. Κατσανιώτης Ανδρέας – Αποχή ή καταψήφιση
 14. Κατσαφάδος Κώστας – Αποχή ή καταψήφιση
 15. Κέλλας Χρήστος – Αποχή ή καταψήφιση
 16. Κεφαλά Μαρία – Αποχή
 17. Κεφαλογιάννης Γιάννης – Αποχή
 18. Κυριαζίδης Δημήτρης – Αποχή ή καταψήφιση
 19. Μαντάς Περικλής – Καταψήφιση
 20. Μαρκόπουλος Δημήτρης – Αποχή
 21. Μηταράκης Νότης – Αποχή ή καταψήφιση
 22. Μπαραλιάκος Φώντας – Αποχή ή καταψήφιση
 23. Μπουκώρος Χρήστος – Αποχή ή καταψήφιση
 24. Πλεύρης Θάνος – Καταψήφιση
 25. Σαλμάς Μάριος – Αποχή ή καταψήφιση
 26. Σαμαράς Αντώνης – Καταψήφιση
 27. Σιμόπουλος Στράτος – Καταψήφιση
 28. Στεφανάδης Χριστόδουλος – Αποχή ή καταψήφιση
 29. Στυλιανίδης Ευριπίδης – Καταψήφιση
 30. Συρίγος Άγγελος – Αποχή
 31. Τσαβδαρίδης Λάζαρος – Αποχή
 32. Χαρακόπουλος Μάξιμος – Καταψήφιση
 33. Χρυσομάλλης Μίλτος – Αποχή ή καταψήφιση
❝ ετικέτες ❞ #ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ #ΝΔ