• Μετά το Βελόπουλο, η “Νίκη” και ο νέος συνδυασμός Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου διαγκωνίζονται για τη ψήφο της “χριστιανικής δεξιάς”, ενώ η ΝΔ αγωνιά για το εύρος της αυτοδυναμίας.

Βίκυ Σαμαρά

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, ρίχνει όμως και ανήσυχες ματιές προς τα δεξιά της εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Τους γαλάζιους ως γνωστόν απασχολεί πλέον ειδικά το κόμμα “Νίκη”, που φέρεται να έχει στήριξη εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών παραγόντων κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου ισχυρή παρουσία καταγράφει και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Στις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, στις οποίες η Ελληνική Λύση και η “Νίκη” κατέγραψαν υψηλά ποσοστά στις εκλογές της 21ης Μαϊου, η ΝΔ είδε αντίστοιχα τα ποσοστά της να μειώνονται σε σχέση με το 2019 και ευλόγως θα ήθελε στις δεύτερες κάλπες να πάρει πίσω ψηφοφόρους που έχασε προς τα δεξιά.

Στις δε εκλογές της 25ης Ιουνίου η αυτοδυναμία και το εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εξαρτάται όχι μόνο από το ποσοστό της ΝΔ, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, όπως υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Άρα, κάποιοι οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουμε την αυτοδυναμία, ας το ξανασκεφτούν. Διότι μπορεί να έχουμε επτά κόμματα στη Βουλή και ο πήχης της αυτοδυναμίας να ανεβαίνει”, σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη του στον Ant1 όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος και τη στήριξη επίσημα ή ανεπίσημα της Εκκλησίας σε συγκεκριμένα κόμματα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πάντως ότι η επίσκεψη του στο Άγιο Όρος παραμονή και ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ήταν προγραμματισμένη πριν από τις εκλογές, καθώς το είχε υποσχεθεί όπως είπε στο γιο του Κωνσταντίνο.

“Η Εκκλησία δεν μπλέκει και δεν πρέπει να μπλέκει στα κοσμικά και σίγουρα στις πολιτικές διεργασίες”, τόνισε επίσης, ενώ υποβάθμισε τα μηνύματα από μονές υπέρ του «Νίκη», επικαλούμενος ότι “τα μηνύματα της μη εμπλοκής της Εκκλησίας στις πολιτικές εξελίξεις έχουν σταλεί με πάρα πολύ σαφή τρόπο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους” και αυτοί είναι όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως πνευματικός επιστάτης του Αγίου Όρους.

Το θέμα είναι βέβαια ότι πως ούτε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ούτε πολύ περισσότερο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν έλεγχο ή επιρροή στους συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς θύλακες που στηρίζουν τη “Νίκη”. Αλλά η ΝΔ θέλει να αποτρέψει χαλαρή ψήφο προς το συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό και άλλων, “σκόρπιων”, δεξιών με συντηρητική χριστιανική ιδεολογία, που μπορεί να συμφωνούν με τις ακραιες θέσεις της “Νίκης” σε κοινωνικά θέματα.

Και οι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, που έχουν ξεκινήσει προεκλογικές εξορμήσεις (καθώς έχει σταλεί αρμοδίως το μήνυμα πως θα κριθούν από τη συμμετοχή τους και στις δεύτερες εκλογές), αρχίζουν να προσπαθούν να σπάσουν το αφήγημα πως η “Νίκη” είναι η νέα… (ακρο)δεξιά του Κυρίου.

“Η εκκλησία ήταν και είναι δύναμη ενότητας, ενοποιητικό στοιχείο, σημείο αναφοράς όλου του ελληνισμού και όχι αφορμή διαίρεσης και κομματισμού. Το υπογραμμίζω επειδή ζούμε σε καιρούς πονηρούς, σε εποχές σύγχυσης, που δεν λείπουν εκείνοι που επιχειρούν να ψαρέψουν σε θολά νερά επικαλούμενοι δήθεν ‘ευλογία’ της Εκκλησίας”, δήλωσε για παράδειγμα χαρακτηριστικά ο βουλευτής Λάρισας και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε σύναξη των φιλόπτωχων της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου όμως, μπαίνει όμως και ένας ακόμη “παίκτης” στο χώρο της ακροδεξιάς, καθώς οι Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και άλλα επτά ακροδεξιά κόμματα δημιούργησαν νέο κόμμα που ακούει στο όνομα “Πατριωτικός Συνασπισμός”.

Το κόμμα των Εμφιετζόγλου- Μπογδάνου υπενθυμίζεται ότι είχε κόψει από τις εκλογές της 21ης Μαϊου ο Άρειος Πάγος. Το ερώτημα είναι βέβαια εάν στις δεύτερες εκλογές θα πάρει από τη ΝΔ ή από τη “Νίκη”, στην οποία έσπευσε να επιτεθεί χθες ο κ. Εμφιετζόγλου. Σημειωτέον ότι τη ΝΔ μάλλον την εξυπηρετεί η ακροδεξιά ψήφος να διασπαστεί μεταξύ περισσότερων κομμάτων, που δεν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, καθώς έτσι θα πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

www.news247.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΝΔ