Αφροδίτη Τζιαντζή

H κυβέρνηση έχει το πράσινο φως από την Ε.Ε. να μειώσει τη φορολογία για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή και να «ρίξει» τις τιμές στο ράφι, αλλά επιλέγει να μην το κάνει.

Αυτό καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» αγρο-κτηνοτρόφοι από τη Βόρεια Ελλάδα, παραπέμποντας σε σχετική απάντηση του Επιτρόπου Ευρωπαϊκής Αγροτικής πολιτικής Janusz Wojciechowski. Στο κείμενο που παραθέτουν επιβεβαιώνεται ρητά ότι «τα κράτη-μέλη έχουν την ευχέρεια να ορίσουν το ύψος της φορολόγησης και εξαιρέσεις, συμπεριλαμβάνοντας σχετικά μέτρα ευελιξίας», για να μειώσουν τα κόστη παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.  

«Αυτό είναι εις γνώση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Οκτώβριο του 2022, όταν κοινοποιήθηκε η απάντηση του Επιτρόπου στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν έκαναν οτιδήποτε από όλα αυτά, θα έπεφταν και οι τιμές στο ράφι για τον καταναλωτή», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδόνας».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ενώ η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε αγροτική ενέργεια, λιπάσματα και ζωοτροφές, ώστε να μειωθούν και οι τιμές στα τρόφιμα, στο πρότυπο της Ισπανίας, αντί γι’αυτό «δεν υπήρξε καμία διαβούλευση και έπρεπε να κατέβουμε στα μπλόκα για να μας υποσχεθούν κάποια επιδόματα – κοροϊδία που οι περισσότεροι δεν τα έχουμε ακόμα δει»,

Στην απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου, υπενθυμίζεται ότι έχει συσταθεί από το Μάρτιο του 2022 ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής, λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, από το οποίο η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει  26 εκ. σε επιδοτήσεις στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών. Επιπλέον γίνεται αναφορά στα κονδύλια από τα Τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αρχές του 2023, αλλά και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ  από το Μηχανισμό Ανάκαμψης.

❝ ετικέτες ❞ #ΕΕ