Πριν από λίγες ημέρες, υπήρξαν αρκετές διαγραφές και νέες αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25, μάλιστα λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου συνεδρίου του κόμματος (το δεύτερο μέρος του θα διεξαχθεί 12-15 Μαΐου). Αυτή τη φορά ο λόγος ήταν η διαγραφή του Ανδρέα Καραχάλιου, μέλους του κόμματος στην οργάνωση του Νότιου Τομέα Αθηνών. Τον κ. Καραχάλιο υποστήριξαν άλλα μέλη, κάποια από τα οποία διαγράφηκαν και κάποια άλλα τέθηκαν σε «αναστολή» και εν τέλει αποχώρησαν από το ΜέΡΑ25.

Ο ίδιος ο κ. Καραχάλιος δήλωσε πως ο κ. Βαρουφάκης «πάγωσε» τη διαδικασία της έφεσης στην Κεντρική Επιτροπή, κατά της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας για τη διαγραφή του. Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρουφάκης αντιπρότεινε «αντί να εκδικαστεί η έφεση, να γίνει αποδεκτή η πρότασή του να μην εκδικαστεί καθόλου η έφεση και έτσι σιωπηρώς και με συνοπτικές διαδικασίες να γίνει αποδεκτή η απόφαση διαγραφής μου εκ μέρους της Π.Γ. Το σκεπτικό της πρότασης αυτής ήταν πως η οποιαδήποτε πληροφόρηση των μελών της Κ.Ε. επί των πραγματικών γεγονότων «θα δηλητηρίαζε» τα ίδια τα μέλη της και πως καλό θα ήταν αυτή η «δηλητηρίαση» να περιοριζόταν στα ανωτέρω όργανα. Στη συνέχεια, χωρίς να επιτραπεί από το προεδρείο η οποιαδήποτε συζήτηση, διεξήχθη ψηφοφορία όπου επί 84 παρόντων η πρόταση μη συζήτησης έγινε αποδεκτή από τους 60 έναντι 8 όχι, 9 λευκών και 7 αποχών».

«Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αυτές τις διαδικασίες για έναν αμεσοδημοκρατικό πολιτικό σχηματισμό; Αφήνω τον καθένα να αποφασίσει. Λυπάμαι που επί τρία χρόνια έδωσα τον εαυτό μου για έναν πολιτικό σχηματισμό που αποδείχθηκε ότι διευθύνεται από μια ομάδα στερούμενη παιδείας Δημοκρατίας. Λυπάμαι που εν όψει του συνεδρίου και επειδή γνώριζαν πολύ καλά ότι επεξεργάζεται η βάση, στην οποία ανήκω, προτάσεις για αλλαγή άρθρων του καταστατικού, οι οποίες θα ψηφίζονταν από την πλειοψηφία των μελών, μεθοδεύτηκε η αποπομπή μου», καταλήγει ο κ. Καραχάλιος, τονίζοντας (απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη) πως «έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης και κίνημα δεν πάνε μαζί, Γιάνη».

Αρκετά από τα μέλη της οργάνωσης τον υποστήριξαν, με αποτέλεσμα διαγραφές και αποχωρήσεις περίπου δέκα ατόμων. Ο λόγος πάντως για την αρχική πρόταση διαγραφής του κ. Καραχάλιου ήταν ηθικής τάξης («ανάρμοστη συμπεριφορά προς την Επιτροπή Δεοντολογίας» και «βαθιά πατριαρχικές αντιλήψεις» τα αποκάλεσε το κόμμα).


♦ Το ΜεΡΑ25, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, σχολίασε τα εξής:

«Όταν τα αρμόδια όργανα του ΜέΡΑ25 έρχονται σε γνώση συγκεκριμένων επώνυμων καταγγελιών περί σεξιστικής και παραβιαστικής συμπεριφοράς μελών, τις αντιμετωπίζουν άμεσα και με σεβασμό σε όποιον/α έχει υπάρξει το θύμα της πατριαρχικής συμπεριφοράς και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν την πολιτική εργαλειοποίησή τους. Όσοι το κάνουν αυτό, απλά επιβεβαιώνουν την ορθή πολιτική εκτίμηση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25»

❝ ετικέτες ❞ #ΜΕΡΑ25