Κώστας Σαββόπουλος

Κώστας Σαββόπουλος

Αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο από τη σύγκλιση των δύο πρώην πρωθυπουργών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αρνείται να σχολιάσει την προχθεσινή συνάντηση

Εκδηλη αμηχανία προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο δείπνο των Αντώνη Σαμαρά-Κώστα Καραμανλή σε εστιατόριο των βορείων προαστίων, με τον Γιάννη Οικονόμου (έπειτα από σχετική ερώτηση της ΑΥΓΗΣ) να σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει κοινωνικές επαφές και εκδηλώσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντούτοις, σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί την άλλη Τετάρτη στα εγκαίνια του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς», επιστρέφοντας από τα Τίρανα μετά τη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Υπό αυτό το πρίσμα, πρώην υπουργός της Ν.Δ. εκτιμά ότι το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται πως έχει διασφαλίσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν θα κάνει νύξη στο θέμα των υποκλοπών, παρά τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα του Predator. Παραθέτει, όμως, και την εκδοχή ότι ο Κ. Μητσοτάκης σπεύδει να δώσει το «παρών» το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου στο Θέατρο Παλλάς προκειμένου «να μην δείξει αποκομμένος» από τους πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης, που αποτελούν σημείο αναφοράς για το γαλάζιο στελεχιακό δυναμικό. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο κ. Καραμανλής έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόσκληση.

Ο φόβος της σύγκλισης στο φόντο του Predator-gate

Ανεξαρτήτως των συνεννοήσεων που γίνονται ανάμεσα στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα και στο σαμαρικό περιβάλλον, στην κυβέρνηση παρακολουθούν με δυσπιστία τη σύγκλιση των πρώην πρωθυπουργών. Η σιωπή του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων σε συνδυασμό με τη δημόσια διαφωνία του Κώστα Καραμανλή έναντι της κυβερνητικής επίκλησης του απορρήτου έχει προκαλέσει συναγερμό στο Μαξίμου. Στο προχθεσινό δείπνο θεωρείται σίγουρο ότι το Predator-gate αποτελούσε το κυρίως πιάτο. Βουλευτές της Ν.Δ., στις μεταξύ τους συζητήσεις, εκτιμούν ότι οι δύο «πρώην» δεν επιθυμούν να τραβήξουν το σκοινί των υποκλοπών στην τελική ευθεία των εκλογών. Όπως επισημαίνουν, όμως, «δεν αποκλείεται να επιδείξουν την ίδια υπομονή» σε περίπτωση που κινηθούν σε χαμηλές πτήσεις οι επιδόσεις της Ν.Δ. στην κάλπη της απλής αναλογικής. Θέτουν δε ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ενδοκομματικής ηρεμίας τη δημιουργία ρεύματος γαλάζιας αυτοδυναμίας ενόψει της δεύτερης κάλπης.

Οι ένοικοι του Μαξίμου, πάντως, επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί χάσματος με την «καραμανλική» πτέρυγα ελέω υποκλοπών με δύο κινήσεις: αντικατέστησαν τον Κώστα Τζαβάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τον «καραμανλικό» Γιώργο Βλάχο και όρισαν εισηγητή του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που έχει διατελέσει υπουργός την περίοδο 2004-2009.

Οι δύο πρώην ως αναχώματα στην Ακροδεξιά

Η εγγύτητα των Σαμαρά-Καραμανλή, που ξεκίνησε στη βάση της κοινής προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική με αιχμή τα ελληνοτουρκικά, θεωρείται από τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ ως ανάχωμα στις διαρροές προς τα δεξιά της Ν.Δ. Οι ακροδεξιοί σχηματισμοί στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν, μάλιστα, δημοσκοπική απήχηση που αγγίζει το 14%. Σε αυτό το φόντο, κομματικοί αξιωματούχοι θυμίζουν πως τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία κλειδώθηκαν στο συρτάρι του πρωθυπουργού μπροστά στον φόβο καταψήφισης από τους πρώην πρωθυπουργούς και τους βουλευτές που επηρεάζουν. Η συγκράτηση των υπερδεξιών ψηφοφόρων είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς η επιχείρηση διεύρυνσης προς τους κεντρογενείς ψηφοφόρους δείχνει να βαλτώνει λόγω των πολιτικών που φτωχοποιούν τα μεσαία στρώματα και πλήττουν το Κράτος Δικαίου. Σημειώνεται ότι ο Α. Σαμαράς αναμένεται να είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας, ενώ από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή τηρείται σιγή ασυρμάτου έναντι της φημολογίας ότι ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.

Οι κοινές εμφανίσεις ξεκινούν από τη ΔΕΘ

Το προχθεσινό δείπνο αποτυπώνει την εγγύτητα των δύο πρώην πρωθυπουργών. Αμέσως μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο είχαν δειπνήσει σε γνωστή ψαροταβέρνα. Λίγη ώρα δε πριν, τον γύρο του Διαδικτύου είχε κάνει μια φωτογραφία από το Βελλίδειο, στην οποία φαίνεται να χειροκροτούν όλα τα στελέχη της Ν.Δ. τον κ. Μητσοτάκη, εκτός από τον κ. Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς είχε δώσει το «παρών» στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» πριν περίπου έναν χρόνο, ενώ είχε παρευρεθεί και στην ομιλία του κ. Καραμανλή σε εκδήλωση της «Παναθηναϊκής» στο Μέγαρο Μουσικής. Στις αρχές Οκτωβρίου αμφότεροι κάθισαν στην πρώτη σειρά της συναυλίας του Σταμάτη Σπανουδάκη στο Ηρώδειο. Εντός της Ν.Δ. πολλοί προεξοφλούν πως οι κοινές δημόσιες συναντήσεις θα έχουν και συνέχεια…

❝ ετικέτες ❞ #ΜΑΞΙΜΟΥ