Η κυβέρνηση ελαχιστοποιεί την προβλεπόμενη δαπάνη ενίσχυσης των καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα και στα καύσιμα

Ενώ το μέλλον διαγράφεται ιδιαιτέρως αβέβαιο στον ενεργειακό τομέα και για το 2023 και οι τεράστιες διαφορές απόψεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλά κρατούν, η κυβέρνηση προϋπολογίζει την περικοπή των δαπανών στήριξης και ανακούφισης των νοικοκυριών από την ενεργειακή φτώχεια κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατατέθηκε και τα οποία επεξεργάστηκε η «υπεράνω πάσης υποψίας» Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Συνολικότερα, ενώ σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη Χρ. Σταϊκούρας, οι δαπάνες «στήριξης της κοινωνίας» ανήλθαν το 2022 σε 6 δισ. ευρώ η 2,8% του ΑΕΠ, για το 2023 προϋπολογίζονται δαπάνες 3,3 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.

Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη αν συνυπολογιστεί το κομφούζιο που επικρατεί στην Κομισιόν με την κάθετη διαφωνία της Γερμανίας και των δορυφόρων της ως προς τον προσδιορισμό ενός «λογικότερου» πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση μηδενίζει τις δαπάνες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (ήταν 700 εκατομμύρια το 2022).

Δείτε σχετικό πίνακα

Πίνακας με δαπάνες

Πραγματική μείωση δαπανών

Αν και προβλέπονται ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στην πραγματικότητα υπολείπονται κατά πολύ του πληθωρισμού.

Οι δαπάνες για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζουν μεν… ονομαστική σταθερότητα στα 13,75 δισ., όμως ως ποσοστό του ΑΕΠ συρρικνώνονται και πάλι στο 6,1% του ΑΕΠ (από 7,44% το 2021 και 6,4% το 2022). Ας σημειωθεί ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν επί Μνημονίων και δεν αυξήθηκαν ποτέ!

Οι συντάξεις, παρά την ονομαστική αύξησή τους περίπου κατά 7,5%, από το 16,2% της κρατικής δαπάνης το 2021 και το 14,3% το 2022, θα αντιστοιχούν πλέον στο 14,1% του ΑΕΠ.

Η χρηματοδότηση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, από το 10,2% του ΑΕΠ το 2022, μειώνεται στο 9,4% (εδώ η μείωση είναι και ονομαστική, από τα 21,4 δισεκατομμύρια στα 21.17 δισ.).

Επίσης μειώνονται ελάχιστα και ονομαστικά (από 3,59 στα 3,52 δισεκατομμύρια ευρώ) οι πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές.

Είναι εμφανές ότι με τον πληθωρισμό να συρρικνώνει τα εισοδήματα, σε καθεστώς πραγματικής συρρίκνωσής τους, ο νέος προϋπολογισμός καταγράφει (ειδικά με την τεράστια μείωση των ενισχύσεων για ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα) τα μεγέθη της περαιτέρω φτωχοποίησης των Ελλήνων πολιτών. Και αν η Ελλάδα ως προς το ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης κατατασσόταν από τη Eurostat στην 26η θέση μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31.12.2021, με τα όσα προαναγγέλλει η κυβέρνηση μάλλον θα πλησιάσει περισσότερο την 27η Βουλγαρία!

Προϋπολογισμός υπό αίρεση

Οι εντεινόμενες φήμες για πιθανότατη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και τέλη Ιανουαρίου (ή τον ερχόμενο Μάιο, στη χειρότερη των περιπτώσεων) δημιουργούν το εύλογο ερώτημα αν ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα εφαρμοστεί ποτέ.

Ομως δεν πρέπει να μην σημειωθεί ότι ο κατατεθείς προϋπολογισμός αποτελεί και «δείγμα καλής διαγωγής» προς τις Βρυξέλλες, αφού καταλήγει εντέλει σε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά το 2019. Όμως επιπλέον αποτελεί και σαφές δείγμα γραφής για το τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους ασθενέστερους οικονομικά, εν μέσω μάλιστα της προϊούσης οικονομικής κρίσης. Και αυτό γιατί ο στόχος επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της σημαντικής περικοπής των κοινωνικών ενισχύσεων και δαπανών.

Βεβαίως η κυβέρνηση, αν και αναγκάστηκε να «μινιμάρει» την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023 στο 1,8% (1% λέει η Κομισιόν), εξακολουθεί να στηρίζει την κεντρική στόχευση του προϋπολογισμού στη σημαντική λόγω ευρωπαϊκών ταμείων αύξηση των επενδύσεων.

Εντέλει, ίσως -πέρα από τα μεγέθη- η αναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή κρύβει κυρίως πολιτικές εκπλήξεις. Οψόμεθα…

❝ ετικέτες ❞ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ