Κώστας Σαββόπουλος

Κώστας Σαββόπουλος

Προβληματισμός στο Μαξίμου για την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης στο κεφάλαιο του Predator

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης μετά τις καταγγελίες και τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το Predator. Η κατάθεση-βόμβα δε του επικεφαλής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Παναγιώτη Κοντολέοντος κλιμάκωσε την πίεση στη Ν.Δ. σε τέτοιον βαθμό, που εξανάγκασε τον Κωνσταντίνο Τσιάρα να προβεί σε μεταχρονολογημένη παρέμβαση προς τον  Άρειο Πάγο. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων τηλεφώνων.

Με στόχο την αφαίμαξη της βάσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η Ν.Δ. αναζητεί διέξοδο από το ασφυκτικό πλαίσιο μέσω ενός σχεδίου στοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και λεηλασίας της δεξιόστροφης, αντιΣΥΡΙΖΑ βάσης του. Γαλάζιες πηγές επιχειρούν να προβάλουν το συμπέρασμα ότι «από τη μεριά της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίστηκαν σε σύμπλευση» στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η διαρροή αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να ταυτιστεί το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη με την αξιωματική αντιπολίτευση. H τελευταία παράγραφος χθεσινού άρθρου του φιλοκυβερνητικού liberal.gr αποτυπώνει, για πολλούς και εντός στη Ν.Δ., τη συγκεκριμένη στόχευση. «Καλή η σύγκλιση της σοσιαλδημοκρατίας. Αναγκαία, όμως, η θεσμική σοβαρότητα, η οποία δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό του πρόσκαιρου οφέλους. Διαφορετικά θα δικαιωθεί η εκτίμηση που σιγοψιθυρίζεται στους διαδρόμους, η οποία συμπυκνώνεται στη διασκευασμένη ρήση: Συν τον Ανδρουλάκη και ΣΥΡΙΖΑ κίνει» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

H τακτική του Μαξίμου απορρέει και από το πρόσφατο εύρημα της εταιρείας μέτρησης Prorata, που καταδεικνύει ότι το 46% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί μετεκλογική σύγκλιση με τη Ν.Δ. Στους κόλπους της Ν.Δ. θεωρούν ότι πρόκειται για μία κατηγορία κεντρώων ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στη γαλάζια κάλπη αν αντιληφθούν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έλκεται από το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο στόχος που θέτει, σε αυτό το πλαίσιο, το επιτελείο της Ν.Δ. είναι η σταδιακή απορρόφηση αυτού του ποσοστού «ώστε στις δεύτερες κάλπες να έρθει πιο κοντά ο στόχος της αυτοδυναμίας», όπως αναφέρουν από τα κομματικά γραφεία της Πειραιώς. Ισχυρό δείγμα αυτού του σχεδιασμού δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τον Ευάγγελο Βενιζέλο -και εκείνος αποδέχθηκε- για μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη στρατηγική πλαγιοκόπησης του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε και η πρόταση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο Ν. Ανδρουλάκης, ωστόσο, δεν άναψε το πράσινο φως, προκαλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκεια της πρώην υπουργού.

Τα γαλάζια νεύρα για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο ταμείο ανάκαμψης

Η επιχείρησης ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί κεντρικό στοιχείο της γαλάζιας στρατηγικής, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης της Χ. Τρικούπη συναποτέλεσε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Σημειώνεται ότι τα νεύρα των ενοίκων του Μαξίμου «τέντωσε» και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ευθυγραμμίστηκε με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στις γραμμές της κυβέρνησης δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τον «μικρομεγαλισμό» του Ν. Ανδρουλάκη, λόγω των προϋποθέσεων που θέτει για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Ο πρόεδρός του έχει δηλώσει πως από το κόμμα του δεν θα δει πρωθυπουργική καρέκλα ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε κ. Τσίπρας.  Όπως σημειώνει σε αυτό το φόντο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ., «ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις μεθεπόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στραφεί στα δεξιά του», φωτογραφίζοντας τον Κυριάκο Βελόπουλο.

❝ ετικέτες ❞ #ΝΔ