Ο Αλέξης Τσίπρας κινείται με γνώμονα τον σεβασμό στις δημοκρατικές λειτουργίες και το δημόσιο συμφέρον. Θα πράξουν το ίδιο οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται μοιραίο πρόσωπο για την Ελληνική Δημοκρατία. Επί των ημερών του και έχοντας υπό την επίβλεψή του την ΕΥΠ, μετέτρεψε την χώρα σε εργαστήριο παρακολουθήσεων κορυφαίων παραγόντων της πολιτικής, της οικονομίας και των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός του παρακολουθούσαν δεκάδες πρόσωπα μέσω του παράνομου λογισμικού Predator. Κοινός στόχος των παρακολουθήσεων ήταν η συλλογή στοιχείων για άμεσο ή έμμεσο εκβιασμό, ώστε τελικά να εξασφαλιστεί η άνευ όρων πρόσδεση στο κυβερνητικό άρμα και η εξυπηρέτηση των μεθοδεύσεών του.

Τα παραπάνω συνιστούν την κατασκευή ενός σύγχρονου αυταρχικού καθεστώτος, που παρόμοιό του βρίσκουμε στα εγχειρίδια που περιγράφουν πώς μια φιλελεύθερη δημοκρατία διολισθαίνει στον ολοκληρωτισμό.

Ενόσω η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα με ιδιαίτερο προβληματισμό, τα θεσμικά αντίβαρα που διαθέτει η πολιτεία αγκομαχούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Η ΑΔΑΕ, μια από τις Ανεξάρτητες Αρχές με συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο και αρμοδιότητες, έπραξε τα δέοντα παρά τα εμπόδια που προσπάθησε να υψώσει η κυβέρνηση με αντισυνταγματικούς νόμους και με την πρωτοφανή για χρονικά γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισ. Ντογιάκου. Διενέργησε ελέγχους και αποκάλυψε την αλήθεια για τις πρακτικές και τις ενέργειες του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ενεργεί όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον. Έλαβε σήμερα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών της για τις υποκλοπές της ΕΥΠ, επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αύριο Τετάρτη θα μιλήσει στη Βουλή για να θέσει στο δημοκρατικά εκλεγμένο Σώμα την εξόχως προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει για το πολίτευμα το καθεστώς Μητσοτάκη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ήδη ψελλίζει αστείες και αστήρικτες δικαιολογίες για το τι συνέβη με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κορυφαίοι υπουργοί του θα επικαλεστούν κάποιον παράλληλο μηχανισμό στην Υπηρεσία, που δήθεν έκανε τις παρακολουθήσεις. Σχετικά έχουν ήδη μιλήσει ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας πως όσοι και όσες συμμετείχαν στον παράλληλο μηχανισμό έχουν ήδη απομακρυνθεί από την Υπηρεσία.

Η δικαιολογία του καθεστώτος έχει στόχο να προστατεύσει τον Μητσοτάκη, να τον εμφανίσει ως έναν ανόητο -και άρα ανίκανο- πρωθυπουργό. Προκύπτουν όμως τα εξής κρίσιμα ερωτήματα: Εφόσον η κυβέρνηση γνωρίζει την σύσταση του «παράλληλου μηχανισμού» γιατί δεν έχουν ακόμα καταλογιστεί ποινικές ευθύνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων; Γιατί δεν αναλαμβάνει την υπόθεση ο ανώτατος εισαγγελέας, ώστε η δικαστική έρευνα να αποδώσει καρπούς;

Και κυρίως, πού βρίσκεται το υλικό των παρακολουθήσεων των προσώπων αυτών; Ποιος εντός της κυβέρνησης και της ΕΥΠ γνωρίζει τα στοιχεία των παράνομων υποκλοπών;

Οι δικαιολογίες που θα προβάλλει το καθεστώς Μητσοτάκη, λοιπόν, δεν μπορούν να καθησυχάσουν κανέναν. Αντιθέτως, δημιουργούν μείζονες κινδύνους για την δημοκρατία και την λειτουργία των πυλώνων της.

Το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να ξηλωθεί, ώστε στην χώρα μας να υπάρχει δημοκρατία. Ώστε να ξηλωθεί το καθεστώς παρακολουθήσεων και εκβιασμών, που μολύνει την δημόσια σφαίρα, γιγαντώνει την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την κοινωνία.

Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο ελιγμών σε κανένα κόμμα, κανέναν πολιτικό αρχηγό, αλλά και σε κανέναν θεσμικό παράγοντα, όποια θέση κι αν κατέχει, όσο «ψηλά» κι αν βρίσκεται. Θα αφήσει το καθεστώς Μητσοτάκη να λειτουργεί; Ή θα κινηθεί ώστε η Ελλάδα να είναι μια χώρα με ισχυρή δημοκρατία που προστατεύεται και από όσους την υπονομεύουν.

❝ ετικέτες ❞ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ