Κώστας Σαββόπουλος

Κώστας Σαββόπουλος

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στο φόντο των αντιδράσεων των εργαζομένων που πυροδοτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για στρατηγικό επενδυτή

Προεκλογική φιέστα με τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επιχείρησε να στήσει χθες ο πρωθυπουργός από την Τανάγρα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στο φόντο των αντιδράσεων των εργαζομένων που πυροδοτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για στρατηγικό επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΕΑΒ σε ποσοστό έως 49%. Ο Κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να καταλαγιάσει τις ανησυχίες, είπε ότι «το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΑΒ θα παραμένει πάντα στο Ελληνικό Δημόσιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, εντούτοις, ο στρατηγικός επενδυτής, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

Με το βλέμμα στα δεξιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης των έργων Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών και του πέμπτου αεροσκάφους F-16 Viper στην Πολεμική Αεροπορία- υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη Viper, τα νέα επίσης αναβαθμισμένα Block 50 και Block 52 αεροσκάφη τα οποία και αυτά έχουν προγραμματιστεί, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale, τα οποία και θα έχουμε παραλάβει εξ ολοκλήρου εντός του επόμενου έτους, αλλά και με μία μοίρα F-35 αργότερα, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εκτίμηση κομματικών στελεχών, εντάσσονται στο πλαίσιο ανακοπής των διαρροών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα ακροδεξιά σχήματα.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την απογείωση του F-16 Viper, του πέμπτου αναβαθμισμένου μαχητικού που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία, επισκέφτηκε τον χώρο όπου γίνονται οι τεχνικές εργασίες στα F-16 Viper και τα P-3 Orion, ενώ ενημερώθηκε για τα δύο νέα κτήρια που εγκαινιάστηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, τη μονάδα χημικών διεργασιών και το υπόστεγο υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διευρυμένη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία έχει πλέον ανακάμψει, έχοντας τη σταθερή στήριξη της κυβέρνησης. Η ΕΑΒ κατέγραψε μεγάλη άνοδο στα έσοδα την τελευταία διετία και το 2021 επέστρεψε στην κερδοφορία ύστερα από πολλές ζημιογόνες χρονιές. Η εκτίμηση για το τρέχον έτος προβλέπει υπερδιπλασιασμό των εσόδων σε σύγκριση με το 2020. Σημειώνεται εντούτοις ότι ήδη ο Τομέας Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε καλέσει το πρωθυπουργό να μην λησμονήσει να αναφέρει ότι αν σήμερα η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία λειτουργεί, και μάλιστα με κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα, οφείλεται κατά 95% τουλάχιστον σε όσα σχεδίασε και δρομολόγησε επί των ημερών της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με προτεραιότητα την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε Viper αλλά και του κτηρίου χημικών διεργασιών και των Προγραμμάτων SSI.

Τέλος, μετά τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, επισήμανε πως «όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Όσο υψώνουν τους τόνους τους τόσο θα μειώνουν ουσιαστικά την αξιοπιστία τους». Συμπλήρωσε ότι «κάθε “γιουρούσι” τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του Διεθνούς Δικαίου, των ακμαίων Ενόπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας», ενώ επανέλαβε ότι «η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο».

❝ ετικέτες ❞ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ