Ούτε παρέστησαν ούτε φυσικά χαιρέτισαν. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς δεν έκαναν το χατίρι του πρωθυπουργού. Αυτός το ήθελε διακαώς. Υποχρεώθηκε να επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνικά ζητώντας τους να είναι στη γιορτή για τα 50χρονα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκείνοι κατάλαβαν ότι ο στόχος του ήταν να τους κάνει διάκοσμο σε μια εκδήλωση αποθεωτική για τον ίδιο και να εμφανιστεί ως ο ικανότερος ηγέτης της Δεξιάς. Στο ίδιο ύψος με τον ιδρυτή της παράταξης. Τουλάχιστον. Παλιότερα οι κόλακες που τον περιστοιχίζουν τον συνέκριναν κυρίως με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κάτι που είχε ενοχλήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους. Σήμερα τον βάζουν στο ίδιο βάθρο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να δημιουργήσουν την εντύπωση στο συντηρητικό ακροατήριο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ξένο σώμα, όπως θεωρούσαν τον πατέρα του πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν θα μπορούσαν να γίνουν συνεργοί σε μια τέτοιου τύπου ανοίκεια σύγκριση. Αλλωστε αμφότεροι δεν έχουν μασήσει τα λόγια τους. Οταν μιλάνε (αραιά ο Καραμανλής, συχνά ο Σαμαράς), δεν του έχουν χαριστεί. Στο παρελθόν το έκαναν χωριστά. Αυτό καθησύχαζε το μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και η ευρύχωρη θέση που διακινεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι οι πρώην πρωθυπουργοί είναι ελεύθεροι να λένε τις απόψεις τους. Το τελευταίο διάστημα όμως το κάνουν παρέα. Κι ας μη συμφωνούν σε όλα. Κι ας χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα. Πιο ήπια ο Καραμανλής. Πιο σκληρή ο Σαμαράς. Φαίνεται όμως πως συμφωνούν σε ορισμένα βασικά θέματα. Κι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί την κάστα που κυβερνά.
Διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Αμφότεροι τον έχουν προειδοποιήσει να μην παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές. Ο ένας (Καραμανλής) είναι σφόδρα επιφυλακτικός με τα πολλά πάρε-δώσε που έχει με τον Ερντογάν. Ο άλλος (Σαμαράς) τού έχει πει ότι διάλογος με πειρατές είναι πράξη επικίνδυνη που θα σύρει τη χώρα σε μειονεκτική θέση. Αμφότεροι διαφωνούν με τη γραμμή που ακολουθεί στην Ευρώπη και με τη λογική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου των ΗΠΑ. Αμφότεροι του έχουν ασκήσει κριτική για την πολιτική στον αγροτικό τομέα που σπρώχνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. στην αγκαλιά κομμάτων που είναι δεξιότερά της. Αμφότεροι τον εγκάλεσαν για το σκάνδαλο των υποκλοπών (ο Σαμαράς διακριτικά, ο Καραμανλής φωναχτά). Αμφότεροι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την εισπήδηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο καράβι της Ν.Δ και για την ανάδειξή τους σε καίρια πόστα που προκαλεί δυσφορία στις τάξεις του κόμματος.
Αμφότεροι του λένε ότι η ατσούμπαλη στροφή προς το Κέντρο υπονομεύει τις αρχές και τις αξίες της λαϊκής Δεξιάς. Αμφότεροι έχουν ερείσματα και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα. Το ερώτημα που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη είναι πώς θα κινηθούν από δω και πέρα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, για να δει κι αυτός πώς θα τους αντιμετωπίσει. Υπάρχουν φωνές που του λένε ότι πρέπει να είναι αυστηρός και επιθετικός. Κι ό,τι ήθελε προκύψει; Ακόμη και πολιτική αποδοκιμασία; Κι αν χαθεί ο έλεγχος; Είναι σήμερα ο πρωθυπουργός σε θέση ισχύος; Δεν προκύπτει αυτό από πουθενά. Οι βουλευτές του γκρινιάζουν και ομαδοποιούνται. Τα στόματα έχουν ανοίξει. Ψηφοφόροι του κόμματος φλερτάρουν με την άκρα Δεξιά και την αποχή. Τον παίρνει ν’ ανοίξει κι άλλα μέτωπα; Οι πιο ψύχραιμοι του συστήνουν μετριοπάθεια. Οπότε βλέποντας και κάνοντας.
Ανάγωγα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη μεγάλη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Κουβέντα για τα εγκλήματα πολέμου των Αμυντικών (τι ευφημισμός!) Δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο.
www.efsyn.gr
❝ ετικέτες ❞ #ΝΔ