«Τι έγινε το χώμα, έπαθε κάτι;» αναρωτήθηκε ξεδιάντροπα ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας για το μπάζωμα στα Τέμπη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επιμένει στην προκλητική προσπάθεια υποβάθμισης των κατηγοριών περί «μπαζώματος» του τόπου της πολύνεκρης σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη και δεν θεωρεί πως υπήρξε μονταζιέρα στα ηχητικά, κόντρα σε όλα τα στοιχειά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τις τελευταίες εβδομάδες. «Ούτε ένας πόντος τσιμέντο δεν υπάρχει», υποστήριξε.

Ειδικότερα, μιλώντας στο OPEN, ο Γ. Φλωρίδης ισχυρίστηκε πως «στήθηκε ένα πολύ μεγάλο ψέμα ότι ο χώρος στο δυστύχημα των Τεμπών μπαζώθηκε». Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το σημείο δεν φυλασσόταν σύμφωνα με το νόμο, αλλά υποστήριξε ότι έπρεπε να προετοιμαστεί το σημείο, ώστε να πλησιάσουν τα συνεργεία διάσωσης.

«Ό,τι επιχειρήθηκε να καλυφθεί εκεί -δεν έχει τσιμέντο- αν πάει ένας εκσκαφέας τα βγάζει, όλα εκεί είναι. Τι έγινε το χώμα, έπαθε κάτι;», δήλωσε χωρίς ντροπή ο υπουργό Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται πως, κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής, ο Γιώργος Φλωρίδης φώναξε από το βήμα της Βουλής πως «όσοι από τους πολιτικούς μιλούν για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα». 

Ακόμα, αναφορικά με τα πολλαπλά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και τις κατηγορίες περί μονταζιέρας και συρραφής στα ηχητικά -που οδήγησαν στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης- ο υπουργός Δικαιοσύνης αρκέστηκε να πει ότι στα χέρια του ο ανακριτής δεν έχει τα παραποιημένα στοιχεία, αλλά το αυθεντικό υλικό. «Οι ανακριτικές αρχές έχουν στα χέρια τους όλο το αυθεντικό υλικό των συνομιλιών», σχολίασε. 

Ο Γιώργος Φλωρίδης αναγνώρισε την ύπαρξη παραποιημένων ηχητικών, αλλά δεν το συσχέτισε με την κυβέρνηση ή την έρευνα των αρχών παρά με «ιδιώτες» και «κανάλια». Ο ίδιος δήλωσε πως δεν γνωρίζει εάν έχει ασκηθεί δίωξη ή έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για να εντοπιστεί το πρόσωπο που παραποίησε τα ηχητικά. 

Ουδέν σχόλιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης και για την προσπάθεια επικοινωνιακής διαστρέβλωσης των γεγονότων και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, λίγο μετά το έγκλημα, κατά το οποίο παρέπεμψε στο παραποιημένο ηχητικό, χωρίς να περιμένει την έρευνα των αρχών και επικαλούμενος δημοσιεύματα.  

Σφοδρές αντιδράσεις 

Οι σημερινές δηλώσεις Φλωρίδη προκάλεσαν νέα πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ να επιτίθενται στην κυβέρνηση. Επίκαιρη ερώτηση «για τις αποκρουστικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη κατά των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών και των πολιτικών αντιπάλων» κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης ήταν ο σκοπός»

«Με λίγη δυσκολία, με λίγη καθυστέρηση, τελικά ο κ. Φλωρίδης φάνηκε σήμερα το πρωί στο OPEN να αποδέχεται την ύπαρξη και το έργο της περίφημης μονταζιέρας για τις συνομιλίες σταθμάρχη – μηχανοδηγών. Κάποια στιγμή, ίσως ανακαλύψει και την τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης που έχει στηθεί γύρω από το έγκλημα στα Τέμπη. 

Ωστόσο, αν και διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ανακριτής έχει όλο το αυθεντικό ηχητικό υλικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στις ερωτήσεις για ορισμένα… λεπτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα για το αν διεξάγεται έρευνα σχετικά με την αλλοίωση του ηχητικού υλικού. 

Δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να απαντήσει εάν στον ένα χρόνο που πέρασε έπειτα από τη διαπίστωση ότι οι συνομιλίες είχαν πειραχτεί, ερευνήθηκε ποιος είχε πρόσβαση στα αρχεία του σιδηροδρόμου, ποιος και γιατί πήρε το υλικό, ποιος το αλλοίωσε, σε ποια φάση και με ποιο σκοπό. 

Αν και το σκοπό τον έχουν καταλάβει όλοι, όσο και αν ο κ. Φλωρίδης και η κυβέρνηση τον αρνούνται. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης ήταν ο σκοπός, όσο ακόμα η τραγωδία ήταν νωπή και τα ερωτηματικά πολλά, έτσι ώστε να κυριαρχήσει ως μοναδική εκδοχή για τις αιτίες του δυστυχήματος ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους. Χειραγώγηση στο πλαίσιο της τεράστιας επιχείρησης συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης». 

Ανδρουλάκης: «Τέτοια απανθρωπιά; Τέτοια ασέβεια;»

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Φλωρίδη και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. «Σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης, σε ένα πρωινό πάνελ είπε το εξής αμίμητο: “Αφού η δικαιοσύνη και οι ανακριτές έχουν το κανονικό ηχογραφημένο υλικό, τι μας νοιάζει για τα υπόλοιπα;”. Σοβαρά; Είναι αυτή η επίσημη θέση της κυβέρνησης και του yπουργού Δικαιοσύνης να μην μας νοιάζει; Αυτό μας έλειπε, να σας πούμε και ευχαριστώ που ο ανακριτής έχει το σωστό ηχητικό», σχολίασε στη Βουλή.

«Αντί να πει ο υπουργός ότι έπρεπε από την πρώτη στιγμή που μάθαμε τη χάλκευση, την παραποίηση, τη διοχέτευση του σε φιλικό μέσο, να ασκήσουμε διώξεις για να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο αδίστακτος που δεν σέβεται τους νεκρούς-την ώρα που ακόμη ψάχνουν οι διασώστες-, έκανε τη χάλκευση και το έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Τέτοια απανθρωπιά; Τέτοια ασέβεια; Πραγματικά, οι αντιδράσεις σας είναι προκλητικές για τις οικογένειες, για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και για το σύνολο του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

www.efsyn.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΦΛΩΡΙΔΗΣ